Kruche babeczki z kremem z cukinii

Dzisiaj zapraszam na lekkie i pomysłowe imprezowe przekąski. Przygotujemy wytrawne kruche babeczki, które wypełnimy kremem z cukinii i ozdobimy chipsem z bekonu.   


Jak z klasycznymi słodkimi babeczkami, kruche spody można przygotować zawczasu i wypełnić je niedługo przed podaniem, ale spokojnie wytrzymają dwa dni w lodówce. Krem jest stabilny i świeży w smaku dzięki dodatkowi mięty, a chips z bekonu to miły dodatek i dla oka, i dla podniebienia.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (32 babeczki o średnicy 6 cm)

Spody

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g masła
  • 6 łyżek zimnej wody

Nadzienie

  • 2 cukinie (ok. 400 g)
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 g żelatyny w proszku
  • 250 g serka śmietankowego 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 gałązka mięty
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 200 g bekonu
  • Słodka papryka do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto kruche. Do dużej miski wsyp mąkę pszenną i solidną szczyptę soli. Składniki suche wymieszaj krótko za pomocą rózgi. Do mąki dodaj dobrze schłodzone, pokrojone w kostkę masło i połącz je z produktami suchymi do uzyskania konsystencji ciasta na kruszonkę za pomocą palców, noża lub siekacza cukierniczego. Jeśli używasz dłoni, działaj szybko, żeby nie ogrzać zbytnio tłuszczu.
  2. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do ciasta sześć łyżek zimnej wody i zacznij wyrabiać je dłonią w misce. Następnie przełóż je na blat i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj je w kulę, owiń szczelnie folią spożywcza i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  3. Po upływie pół godziny wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż je na podsypany mąką blat. Kulę kruchego ciasto rozwałkuj za pomocą obsypanego mąką wałka do uzyskania płatu o grubości około 3 milimetrów. Z ciasta wytnij krążki o średnicy odrobinę większej niż średnica foremek do babeczek. Tak przygotowanymi krążkami wyklej natłuszczone i wysypane kaszą manną foremki. Wyklejone formy z ciastem odstaw do lodówki na około 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij babeczki je z lodówki i nakłuj ich dno za pomocą widelca. Każdą formę wyłóż kawałkiem pogniecionego papieru do pieczenia i obciąż solidną łyżką ryżu. To również pomoże w zachowaniu odpowiedniego kształtu.
  5. Tak przygotowane kruche korpusy piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół przez 15 minut. Po upływie kwadransa wyjmij je z piekarnika i pozbądź się ryżu wraz z papierem do pieczenia. Ponownie włóż je do piekarnika i dopiecz przez 10 minut. Gotowe korpusy odstaw do wystudzenia na około 10 minut, po czym wyjmij je z foremek i wystudź całkowicie.
  6. Przygotuj nadzienie. Opłucz, osusz i oczyść z resztek łodyg dwie średnie cukinie. Podziel je na ćwiartki i pokrój je w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj do niego pokrojoną cukinię i smaż przez kilka minut, stale mieszając, aż warzywa wyraźnie zmiękną i zmniejszą swoją objętość. 
  7. Dodaj trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zawartość patelni podsmaż przez kolejną minutę lub dwie do uwolnienia aromatu przez czosnek. Kiedy ten będzie wyraźnie wyczuwalny, a cukinia ładnie zeszklona, zdejmij patelnię z ognia. Zawartość patelni przełóż do osobnego naczynia i odstaw na około 5 minut, do lekkiego przestudzenia.
  8. Do 60 ml gorącej wody dodaj 6 g żelatyny w proszku i wymieszaj do całkowitego połączenia. Kiedy kryształki żelatyny się rozpuszczą, odstaw naczynie do wystudzenia.
  9. Do cukinii dodaj 250 g śmietankowego serka kanapkowego, łyżkę świeżych listków mięty i dwie łyżki soku z cytryny. Zawartość naczynia zblenduj na gładką pastę. Nadzienie dopraw do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.
  10. Do wystudzonej żelatyny dodaj kilka łyżeczek kremu cukiniowego i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Tak zahartowaną żelatynę dodaj do reszty nadzienia i wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi. Odstaw krem do lodówki na pół godziny do wstępnego zestalenia. Każdy kruchy korpus wypełnij jedną, czubatą łyżką kremu. Tak przygotowane babeczki odstaw do lodówki na około godzinę.
  11. Plastry bekonu wyłóż na zimną patelnię, włącz średnio niski ogień i powoli wytop tłuszcz. Kiedy bekon nabierze pięknego koloru i stanie się delikatnie sztywny, zdejmij go z patelni i ułóż na ręczniku papierowym w celu odsączenia pozostałego tłuszczu. Plastry podziel w mniejsze kawałki odpowiadające wielkości babeczek i ozdób nimi babeczki. Posyp je odrobiną słodkiej papryki dla nadania im dodatkowego koloru i smaku.
  12. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

1 babeczka

  • 160 kcal
  • Węglowodany: 7 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze