Malinowa chmurka bez pieczenia

Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca wszystkich fanów malin – malinową chmurkę bez pieczenia. 

 


Malinowa chmurka bez pieczenia to banalnie proste w przygotowaniu ciasto, które nie tylko jest przepyszne, ale też nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Warstwa malinowa jest pełna owoców i przyjemnie kontrastuje z lekką jak chmurka bitą śmietaną. Migdały przyjemnie chrupią pod zębami, a pokruszone bezy nie tylko dodają ciastu słodyczy, ale też urody. Efekt zadowoli każdego fana pieczonej wersji tego ciasta!

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 700 ml gorącej wody
  • 160 g podłużnych biszkoptów
  • 600 g mrożonych malin 
  • 12 g żelatyny w proszku
  • 100 ml gorącej wody
  • 500 g śmietany kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 40 g bezików
  • 30 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski wlej 700 ml gorącej wody. Dodaj do niej dwa opakowania galaretki malinowej i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną galaretkę odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia.
  2. Wyłóż dno blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm papierem do pieczenia, a boki – papierem do pieczenia lub folią rantową. Na dno blaszki wyłóż podłużne biszkopty – ja użyłem w sumie 160 g. Zrób to najciaśniej jak możesz i w razie potrzeby dotnij odpowiednie kawałki.
  3. Do lekko przestudzonej galaretki dodaj 600 g mrożonych malin i krótko przemieszaj. Galaretka zacznie się ścinać niemal natychmiast, więc od razu wyłóż ją na spód z biszkoptów. Rozprowadź warstwę malinową po całej powierzchni, wyrównaj i odstaw formę do lodówki na czas przygotowania warstwy śmietanowej. Jeśli używasz świeżych malin, dodaj je do całkowicie wystudzonej galaretki, a następnie odstaw ją do chwili, kiedy zacznie tężeć.
  4. Wlej 100 ml gorącej wody do niewielkiej miski i dodaj do niej 12 g żelatyny w proszku. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  5. Do dużej miski wlej 500 ml dobrze schłodzonej śmietanki (36%). Dodaj do niej 70 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera tylko do momentu, aż śmietana stanie się gęsta i puszysta, ale jeszcze nie sztywna. Przerwij ubijanie, kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać na śmietanie wyraźny ślad.
  6. Do wystudzonej żelatyny dodaj łyżkę ubitej śmietany. Zawartość naczynia krótko przemieszaj za pomocą rózgi do uzyskania gładkiego jednolitego płynu. Zahartowaną żelatynę dodaj do ubitej śmietany. Zrób to wąskim strumieniem, stale mieszając masę mikserem na niskich obrotach, tylko do całkowitego połączenia składników.
  7. Tak przygotowaną masę śmietanową od razu wylej na galaretkę, która na tym etapie powinna już całkowicie stężeć. Rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta, a następnie wyrównaj za pomocą sylikonowej szpatułki. Na górę ciasta wyłóż pokruszone bezy i płatki migdałowe. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej – przynajmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 182 kcal
  • Węglowodany: 22 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 3 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 255 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 4 g

Komentarze