Sernik cappuccino bez pieczenia

Dzisiaj zapraszam na deser, który zadowoli wszystkich fanów kawy. Tym razem przygotujemy sernik cappuccino bez pieczenia, czyli przyjemnie gładkie i puszyste ciasto na spodzie z biszkoptów. Nie zabraknie też kremowej pianki w postaci bitej śmietany.


Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu i jestem przekonany, że wyjdzie każdemu. Wilgotne, pełne smaku biszkopty stanowią świetną bazę dla masy serowej, która jest przyjemnie kawowa, delikatnie słodka i przede wszystkim niesamowicie puszysta i gładka. Ciasto dopełnia warstwa śmietanki, która nie tylko zdobi całość, ale też wnosi do deseru waniliowe nuty.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę o wymiarach 18 x 28 cm)

Spód

  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 250 ml mocnej kawy

Sernik

  • 18 g żelatyny w proszku
  • 150 ml mocnej kawy
  • 300 g śmietanki kremówki (30-36%)
  • 750 g sera twarogowego (z wiaderka lub mielonego własnoręcznie) w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru
Dekoracja
  •  300 g śmietanki kremówki (30-36%)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Kostka ciemnej czekolady, do starcia

Sposób przygotowania

  1. Dodaj 18 g żelatyny w proszku do 150 ml świeżo zaparzonej, gorącej, mocnej kawy. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do rozpuszczenia żelatyny, i odstaw do wystudzenia, do chwili, kiedy płyn osiągnie temperaturę pokojową. Kawa będzie mieć decydujący wpływ na smak ciasta, dlatego wybierz taką, która Ci odpowiada.
  2. Ułóż biszkopty na dnie blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Dno blaszki wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Przed przełożeniem biszkoptów do formy solidnie nasącz każde ciastko w świeżo zaparzonej, mocnej kawie. Biszkopty postaraj się ułożyć w miarę ciasno, tak żeby wypełniły cały spód formy.
  3. Do dużej miski przelej 300 g dobrze schłodzonej śmietanki (36%). Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na ¾, to znaczy do momentu, w którym łopatki zaczną zostawiać na niej wyraźny ślad, a całość będzie puszysta, ale jeszcze nie całkowicie sztywna.
  4. Do osobnej, dużej miski przełóż 750 g twarogu sernikowego i dodaj do niego 150 g cukru pudru. Zawartość naczynia krótko wymieszaj przy pomocy miksera, tylko do chwili, kiedy cukier i ser utworzą jednolitą masę. Nie zajmie to długo, minuta lub dwie powinny wystarczyć.
  5. Dodaj łyżkę masy serowej do wystudzonej kawy z żelatyną i krótko wymieszaj do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu. Po zahartowaniu żelatyny dodaj ją do masy serowej. Zrób to powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia na średnich obrotach. Po wlaniu całego płynu mieszaj całość jeszcze przez około 30-60 sekund i upewnij się przy pomocy sylikonowej szpatułki, czy wszystko połączyło się ze sobą tak jak powinno.
  6. Ostrożnie połącz ubitą przed chwilą śmietankę z masą serową, wstępnie przy pomocy miksera na najniższych możliwych obrotach, a potem szpatułką, starając się nie wybić powietrza z masy. Różnica temperatur sprawi, że masa może zacząć szybko tężeć, dlatego postaraj się wmieszać śmietankę dosyć sprawnie. Żeby dać sobie trochę czasu, upewnij się przed rozpoczęciem pracy, że ser jest w temperaturze pokojowej.
  7. Przełóż masę na nasączone biszkopty i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni ciastek. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na około 30 minut, do chwili, kiedy wierzch ciasta stężeje i nabierze struktury.
  8. Do dużej miski przelej 300 g dobrze schłodzonej śmietanki (36%) i dodaj do niej 50 g cukru pudru oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij na sztywno przy pomocy miksera. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera wraz ze wzrostem objętości śmietanki.
  9. Przełóż tak przygotowaną śmietankę na wierzch ciasta i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni sernika. W ten sposób uzyskasz grubą, puszystą warstwę, która może kojarzyć się z pianką na cappuccino. Alternatywnie, przełóż śmietankę do rękawa cukierniczego z tylką 2b i wyciśnij ją na wierzch sernika. Oprósz całość tartą ciemną czekoladą. Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 226 kcal
  • Węglowodany: 20 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 0 g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 293 kcal
  • Węglowodany: 26 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze

  1. Zarówno ciasto, jak i jego opis bardzo mi się podobają. Będzie nieco trudno zagnać małżonka do jego wykonania, ale wystarczy mi, że umyje potem gary :-DD Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno pomoże w jedzeniu :)! Ale mam nadzieję, że w sprzątaniu też :). Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz