Ciasto czekoladowe z wiśniami

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym pomysłem na prosty deser. Tym razem przygotujemy puszyste ciasto kakaowe i, tak jak poprzednio, nie użyjemy nawet miksera. Dodajcie do tego szybką polewę i soczyste wiśnie, a rezultat przypadnie do gustu absolutnie każdemu.

Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i delikatnie słodkie. Wiśnie nadają ciastu lekko kwaskowego smaku, przez co odświeżają całą kompozycję, a płatki migdałowe przyjemnie chrupią pod zębami. Wszystko to pod prostą polewą o głębokim, czekoladowym smaku. Szybki deser, który umili niejedną popołudniową kawę.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

Ciasto

  • 280 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g (ok. 1 szklanka) drobnego białego cukru
  • 250 g kefiru
  • 2 duże jajka
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 100 g kwaskowej konfitury (ja używam wiśniowej)
  • 350 g wydrylowanych wiśni

Polewa i dekoracja

  • 150 g ciemnej czekolady (72%)
  • 150 g śmietanki kremówki
  • Płatki migdałów

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej 280 g mąki pszennej, 40 g ciemnego kakao, 1 ½ łyżeczki proszki do pieczenia i taką samą ilość sody oczyszczonej. Po pozbyciu się wszelkich grudek dodaj jeszcze 200 g drobnego białego cukru, a następnie wymieszaj całość przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do tak przygotowanych składników suchych dodaj 250 g kefiru, 125 g oleju rzepakowego, dwa duże jajka i 100 g kwaśnej konfitury. Jeśli nie masz pod ręką kefiru, możesz użyć jogurtu naturalnego albo maślanki – sprawdzą się równie dobrze. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego pamiętaj o wyjęciu jajek i kefiru z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Zawartość naczynia krótko wymieszaj, tylko do momentu, kiedy suchy proszek przestanie być widoczny. Po wymieszaniu ciasta oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, upewniając się przy okazji, że na dnie naczynia nie pozostała nierozmieszana mąka.
  3. Tak przygotowane ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch, używając do tego sylikonowej szpatułki.
  4. Na górze ciasta ułóż około 350 g wydrylowanych wiśni lub czereśni. U mnie są to owoce z kompotu, które wcześniej przełożyłem na drobne sitko i odsączyłem z nadmiaru soku, ale równie dobrze możesz użyć świeżych owoców.
  5. Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 45 – 50 minut, do momentu, w którym wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce ciasta wyjdzie czysta. Jeśli wiesz, że Twój piekarnik mocno grzeje od góry, możesz przykryć ciasto kawałkiem papieru do pieczenia. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce na około dwie godziny, do całkowitego wystudzenia.
  6. Kiedy ciasto jest już chłodne, przygotuj polewę. Do niewielkiej miski przełóż 150 g drobno posiekanej czekolady (72%) i dodaj do niej 150 g śmietanki kremówki (36%). Naczynie wstaw do mikrofali na około 20 sekund, wyjmij je, wymieszaj jego zawartość i odstaw do mikrofali na kolejne 20 sekund. Kroki te powtarzaj do uzyskania gładkiej polewy czekoladowej.  Nie powinno to zająć dłużej niż minutę. Polewę możesz też przygotować w kąpieli wodnej.
  7. Pokryj polewą całą górę wystudzonego ciasta. Na koniec udekoruj całość płatkami migdałów. Tak przygotowane ciasto odstaw w chłodne miejsce na około godzinę, do zestalenia polewy.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 303 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 15 kawałków)

  • 318 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze