Propozycja dla stęsknionych za imprezami – tymi bułeczkami świetnie jest się podzielić.
Przepis oparty jest na pomyśle na bułeczki czosnkowe, który podpatrzyłem kiedyś w Internecie. Oryginalny sposób zakładał użycie parmezanu zarówno wewnątrz, jak i na wierzchu bułeczek. Proponuję zaszaleć, i zamiast parmezanu użyć pieczonego, rozpływającego się Camemberta. Obowiązkowa przekąska na posiadówkę!
Lista składników
Ciasto
- 550 g mąki
- 300 ml kefiru
- 1 saszetka suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek (60 g) masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Nadzienie
- 4 łyżki (50 g) masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 0.5 łyżeczki
pikantnej papryki
- Camembert
Sposób przygotowania
- Przygotuj zaczyn. Podgrzej kefir do temperatury ciała. Dodaj drożdże, cukier i rozpuszczone masło; odstaw w ciepłe miejsce.
- Do mąki dodaj sól i przemieszaj.
- Wlej zaczyn do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Wyrabiaj ciasto najpierw w misce, a następnie na blacie do momentu, aż będzie elastyczne. (Około 15 minut).
- Odstaw pod przykryciem w ciepłe, suche miejsce, do wyrośnięcia, na godzinę.
- Po godzinie wyciągnij ciasto na blat i przez chwilę wyrabiaj. Odstaw na kolejne pół godziny.
- Przygotuj nadzienie. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, pieprz i pikantną paprykę. Dokładnie wymieszaj. Uzyskasz gęstą pastę.
- Wyłóż ciasto na blat i rozwałkuj je na prostokąt grubości około 1-1.5 centymetra. Postaraj się, by prostokąt był jak najrówniejszy; ułatwi to formowanie bułeczek.
- Ciasto posmaruj nadzieniem, zostawiając czysty pasek przy jednej z dłuższych krawędzi szerokości około 2 centymetrów.
- Zwiń ciasto w rulon. Ułóż go łączeniem do dołu i podziel na 8 równych części.
- Na środku blaszki, w którzy upieczesz bułeczki umieść Camembert. Zamknięte od dołu bułeczki ułóż wokół sera.
- Roztrzep żółtko z 2 łyżkami mleka. Posmaruj nim wierzch bułeczek.
- Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC (grzanie góra-dół), lub 180oC z termoobiegiem, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości
odżywcze
Porcja (zakładając
8 porcji, bułka + ser)
- 450 kcal
- Węglowodany: 56 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko:16 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz