Bułki czosnkowe z serem Camembert

 Propozycja dla stęsknionych za imprezami – tymi bułeczkami świetnie jest się podzielić.

Przepis oparty jest na pomyśle na bułeczki czosnkowe, który podpatrzyłem kiedyś w Internecie. Oryginalny sposób zakładał użycie parmezanu zarówno wewnątrz, jak i na wierzchu bułeczek. Proponuję zaszaleć, i zamiast parmezanu użyć pieczonego, rozpływającego się Camemberta. Obowiązkowa przekąska na posiadówkę!

Lista składników
Ciasto
  • 550 g mąki
  • 300 ml kefiru
  • 1 saszetka suchych drożdży lub 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek (60 g) masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Nadzienie

  • 4 łyżki (50 g) masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 0.5 łyżeczki pikantnej papryki
  • Camembert

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj zaczyn. Podgrzej kefir do temperatury ciała. Dodaj drożdże, cukier i rozpuszczone masło; odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Do mąki dodaj sól i przemieszaj.
  3. Wlej zaczyn do mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
  4. Wyrabiaj ciasto najpierw w misce, a następnie na blacie do momentu, aż będzie elastyczne. (Około 15 minut).
  5. Odstaw pod przykryciem w ciepłe, suche miejsce, do wyrośnięcia, na godzinę.
  6. Po godzinie wyciągnij ciasto na blat i przez chwilę wyrabiaj. Odstaw na kolejne pół godziny.
  7. Przygotuj nadzienie. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę, pieprz i pikantną paprykę. Dokładnie wymieszaj. Uzyskasz gęstą pastę.
  8. Wyłóż ciasto na blat i rozwałkuj je na prostokąt grubości około 1-1.5 centymetra. Postaraj się, by prostokąt był jak najrówniejszy; ułatwi to formowanie bułeczek.
  9. Ciasto posmaruj nadzieniem, zostawiając czysty pasek przy jednej z dłuższych krawędzi szerokości około 2 centymetrów.
  10. Zwiń ciasto w rulon. Ułóż go łączeniem do dołu i podziel na 8 równych części.
  11. Na środku blaszki, w którzy upieczesz bułeczki umieść Camembert. Zamknięte od dołu bułeczki ułóż wokół sera.
  12. Roztrzep żółtko z 2 łyżkami mleka. Posmaruj nim wierzch bułeczek.
  13. Piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC (grzanie góra-dół), lub 180oC z termoobiegiem, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 5 minut do przestygnięcia.
  14. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 8 porcji, bułka + ser)
  • 450 kcal
  • Węglowodany: 56 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko:16 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze