Ciasto daktylowo-orzechowe – ciasto z Glamis

 Proste, wilgotne i pyszne ciasto daktylowo-orzechowe. 

Regiony Szkocji szczycą się swoimi lokalnymi wypiekami – i chociaż internetowe wyszukiwarki nie bardzo radzą sobie z hasłem ‘Glamis cake’, w książkach kucharskich ciasto daktylowo-orzechowe łączone jest właśnie z Glamis. Kto wie, może jadał je sam Makbet!

 

Lista składników
  • 225 g daktyli
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka sody
  • 0.5 szklanki (100 g) cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki (275 g) mąki
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania
  1. Daktyle pokrój  w wąskie paski. Pokrojone daktyle zalej gorącą wodą, tak żeby były ledwie przykryte. Dodaj łyżeczkę sody i przemieszaj. Odstaw na 15 minut.
  2. Posiekaj orzechy.
  3. Rozpuść masło.
  4. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz daktyli. Na końcu dodaj daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej gorącej wody.
  5. Wlej ciasto do formy 23x30 cm i umieść je na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz 45 minut z termoobiegiem.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Ciasto (100 g)

  • 327 kcal
  • Węglowodany: 47 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 4 g

Porcja (zakładając 12 kawałków)

  • 270 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 3 g


 

Komentarze