Proste, wilgotne i pyszne ciasto daktylowo-orzechowe.
Regiony Szkocji szczycą się swoimi lokalnymi wypiekami – i chociaż internetowe wyszukiwarki nie bardzo radzą sobie z hasłem ‘Glamis cake’, w książkach kucharskich ciasto daktylowo-orzechowe łączone jest właśnie z Glamis. Kto wie, może jadał je sam Makbet!
Lista składników
- 225 g daktyli
- 250 ml wrzątku
- 1 łyżeczka sody
- 0.5 szklanki (100 g) cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki (275 g) mąki
- 0.5 łyżeczki soli
- 75 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
Sposób
przygotowania
- Daktyle pokrój w wąskie paski. Pokrojone daktyle zalej gorącą wodą, tak żeby były ledwie przykryte. Dodaj łyżeczkę sody i przemieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Posiekaj orzechy.
- Rozpuść masło.
- W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz daktyli. Na końcu dodaj daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej gorącej wody.
- Wlej ciasto do formy 23x30 cm i umieść je na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 180oC. Piecz 45 minut z termoobiegiem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Ciasto (100 g)
- 327 kcal
- Węglowodany: 47 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 4 g
Porcja (zakładając 12 kawałków)
- 270 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz