Pyszna, sycąca i pełna smaku propozycja na obiad.
Kuchnia grecka pozostaje jedną z moich ulubionych – ze
względu na walory smakowe, oryginalność i wartość sentymentalną. Dość
powiedzieć, że w Grecji nigdy na dobre nie zadomowiły się międzynarodowe sieciówki
– nie mają szans z tradycyjną grecką strawą! Przepis zaprezentowany poniżej
stara się zbliżyć do zwyczajowych receptur.
Lista składników
Do przekładania
- 500 g podgotowanych ziemniaków
- 2 bakłażany
- Cukinia
Sos mięsny
- 500g mielonej jagnięciny
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 2 cebule
- 200 ml wytrawnego czerwonego wina
- 30 ml oliwy (2 łyżki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 liście laurowe
- 1.5 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka pikantnej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sól i pieprz do smaku
Beszamel
- 500 ml mleka
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 2 jajka
- 50 g sera
- Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Podgotuj ziemniaki (10-15 minut w zależności od wielkości ziemniaków).
- Przygotuj bakłażany. Pokrój je w półcentymetrowe plastry i rozłóż na ręczniku papierowym. Osól bakłażany i odstaw je na 10 minut. Osusz je z wytrąconego soku; powtórz to po drugiej stronie.
- Pokrój cebulkę w drobną kostkę.
- Pokrój cukinię oraz podgotowane ziemniaki w półcentymetrowe plastry.
- Rozgrzej połowę przygotowanej oliwy i usmaż bakłażana partiami na złoty kolor.
- Na drugiej połowie oliwy usmaż jagnięcinę, po czym wyjmij ją z rondla.
- Na tłuszczu pozostałym po jagnięcinie podsmaż cebulkę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj cynamon, oregano, pikantną paprykę, liście laurowe, brązowy cukier i koncentrat pomidorowy. Dodaj czerwone wino i gotuj do lekkiego odparowania.
- Dodaj do sosu usmażoną jagnięcinę i wymieszaj. Następnie dodaj pomidory i dodatkowo około 300 ml wody. Duś na małym ogniu przez pół godziny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i podsmażaj przez 2, 3 minuty. Dodaj trochę mleka i energicznie rozmieszaj. Dodawaj mleko partiami i gotuj do zagęszczenia, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Zdejmij sos z ognia. Dodaj ser i wmieszaj go w sos. Odstaw na kwadrans do przestudzenia. Po upływie piętnastu minut dodaj pojedynczo jajka, mieszając.
- Złóż musakę. Do żaroodpornego naczynia wylej trochę beszamelu i wyłóż na niego warzywa. Wlej połowę sosu i rozprowadź równo po naczyniu. Wylej chochlę beszamelu, wyłóż warstwę warzyw i wylej resztę sosu. Wyłóż ostatnią warstwę warzyw i resztę beszamelu.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC z termoobiegiem przez godzinę.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 136 kcal
- Węglowodany: 9 g
- Tłuszcze: 8 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Porcja (zakładając 6 porcji)
- 555 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 31 g
- Białko: 26 g
- Błonnik: 5 g
Komentarze
Prześlij komentarz