Grecka zapiekanka z mięsem i beszamelem - Musaka

 Pyszna, sycąca i pełna smaku propozycja na obiad.


Kuchnia grecka pozostaje jedną z moich ulubionych – ze względu na walory smakowe, oryginalność i wartość sentymentalną. Dość powiedzieć, że w Grecji nigdy na dobre nie zadomowiły się międzynarodowe sieciówki – nie mają szans z tradycyjną grecką strawą! Przepis zaprezentowany poniżej stara się zbliżyć do zwyczajowych receptur.

Lista składników
Do przekładania
  • 500 g podgotowanych ziemniaków
  • 2 bakłażany
  • Cukinia

Sos mięsny

  • 500g mielonej jagnięciny
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 cebule
  • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 30 ml oliwy (2 łyżki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 liście laurowe
  • 1.5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku

Beszamel

  • 500 ml mleka
  • 30 g masła
  • 30 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g sera 
  • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

  1. Podgotuj ziemniaki (10-15 minut w zależności od wielkości ziemniaków).
  2. Przygotuj bakłażany. Pokrój je w półcentymetrowe plastry i rozłóż na ręczniku papierowym. Osól bakłażany i odstaw je na 10 minut. Osusz je z wytrąconego soku; powtórz to po drugiej stronie.
  3. Pokrój cebulkę w drobną kostkę.
  4. Pokrój cukinię oraz podgotowane ziemniaki w półcentymetrowe plastry.
  5. Rozgrzej połowę przygotowanej oliwy i usmaż bakłażana partiami na złoty kolor.
  6. Na drugiej połowie oliwy usmaż jagnięcinę, po czym wyjmij ją z rondla.
  7. Na tłuszczu pozostałym po jagnięcinie podsmaż cebulkę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Następnie dodaj cynamon, oregano, pikantną paprykę, liście laurowe, brązowy cukier i koncentrat pomidorowy. Dodaj czerwone wino i gotuj do lekkiego odparowania.
  8. Dodaj do sosu usmażoną jagnięcinę i wymieszaj. Następnie dodaj pomidory i dodatkowo około 300 ml wody. Duś na małym ogniu przez pół godziny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść masło na małym ogniu. Dodaj mąkę i podsmażaj przez 2, 3 minuty. Dodaj trochę mleka i energicznie rozmieszaj. Dodawaj mleko partiami i gotuj do zagęszczenia, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  10. Zdejmij sos z ognia. Dodaj ser i wmieszaj go w sos. Odstaw na kwadrans do przestudzenia. Po upływie piętnastu minut dodaj pojedynczo jajka, mieszając.
  11. Złóż musakę. Do żaroodpornego naczynia wylej trochę beszamelu i wyłóż na niego warzywa. Wlej połowę sosu i rozprowadź równo po naczyniu. Wylej chochlę beszamelu, wyłóż warstwę warzyw i wylej resztę sosu. Wyłóż ostatnią warstwę warzyw i resztę beszamelu.
  12. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC z termoobiegiem przez godzinę.  
  13. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 136 kcal
  • Węglowodany: 9 g 
  • Tłuszcze: 8 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g
Porcja (zakładając 6 porcji)
  • 555 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 31 g
  • Białko: 26 g
  • Błonnik: 5 g



Komentarze