Kotleciki z ciecierzycy - pieczony falafel

 Zdrowa, pieczona wersja popularnej wegetariańskiej przekąski.

Falafel to kotleciki z ciecierzycy wywodzące się z kuchni bliskowchodniej. Chyba najbardziej popularna z wegetariańskich potraw – świetnie sprawdza się we wrapach, jako samodzielna przekąska z dipem czy baza obiadu. Pełne smaku, aromatu, zdrowe i ekologiczne – nie znam lepszej kombinacji!

Lista składników

  • 2 puszki ciecierzycy (450 g)
  • 2 małe cebule
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • 40 g mąki (np. z ciecierzycy, lub pszennej)
  • pęczek świeżej kolendry (30 g)
  • pęczek pietruszki (30 g)
  • oliwa do podsmażenia
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry

Sposób przygotowania

  1. Pokrój cebulę w dużą kostkę.
  2. Zgnieć i posiekaj czosnek.
  3. Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 – 3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
  4. Do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę, świeżą kolendrę, pietruszkę, suszoną kolendrę, kmin rzymski, sól, mąkę oraz przestudzoną cebulę i czosnek.
  5. Siekaj całość robotem do uzyskania gładkiej masy, zgarniając od czasu do czasu mieszankę ze ścianek.
  6. Z gotowej masy uformuj kotleciki.
  7. Spryskaj lub posmaruj falafel oliwą.
  8. Piecz najpierw przez 20-25 minut na górnej półce w temperaturze 210oC; następnie zmniejsz temperaturę do 180oC, przełóż blachę na środkową półkę i piecz przez kolejne 20-25 minut.
  9. Serwuj z sosem, we wrapie albo z kaszą i sałatką.
  10. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 206 kcal
  • Węglowodany: 26 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 9 g

Porcja (zakładając 6 porcji)

  • 155 kcal
  • Węglowodany: 20 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 7 g


 

Komentarze