Zdrowa, pieczona wersja popularnej wegetariańskiej przekąski.
Falafel to kotleciki z ciecierzycy wywodzące się z kuchni bliskowchodniej. Chyba najbardziej popularna z wegetariańskich potraw – świetnie sprawdza się we wrapach, jako samodzielna przekąska z dipem czy baza obiadu. Pełne smaku, aromatu, zdrowe i ekologiczne – nie znam lepszej kombinacji!
Lista składników
- 2 puszki ciecierzycy (450 g)
- 2 małe cebule
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 40 g mąki (np. z ciecierzycy, lub pszennej)
- pęczek świeżej kolendry (30 g)
- pęczek pietruszki (30 g)
- oliwa do podsmażenia
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
Sposób przygotowania
- Pokrój cebulę w dużą kostkę.
- Zgnieć i posiekaj czosnek.
- Podsmaż cebulę na oliwie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 – 3 minuty. Odstaw do wystudzenia.
- Do misy robota kuchennego dodaj ciecierzycę, świeżą kolendrę, pietruszkę, suszoną kolendrę, kmin rzymski, sól, mąkę oraz przestudzoną cebulę i czosnek.
- Siekaj całość robotem do uzyskania gładkiej masy, zgarniając od czasu do czasu mieszankę ze ścianek.
- Z gotowej masy uformuj kotleciki.
- Spryskaj lub posmaruj falafel oliwą.
- Piecz najpierw przez 20-25 minut na górnej półce w temperaturze 210oC; następnie zmniejsz temperaturę do 180oC, przełóż blachę na środkową półkę i piecz przez kolejne 20-25 minut.
- Serwuj z sosem, we wrapie albo z kaszą i sałatką.
- Smacznego!
Przybliżone wartości
odżywcze
100 g
- 206 kcal
- Węglowodany: 26 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 9 g
Porcja (zakładając 6 porcji)
- 155 kcal
- Węglowodany: 20 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 7 g
Komentarze
Prześlij komentarz