Mus czekoladowy bez jajek

 Lekki, satysfakcjonujący, puszysty i czekoladowy deser.

Jest to świetny przepis nie tylko dla wegan, ale także dla wszystkich, którzy mają ochotę na mocno czekoladowy i bezpieczny deser. Pomoże nam woda pozostała po namoczeniu ciecierzycy, czyli aquafaba.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 


Lista składników

  • 150 g aquafaby – wody z jednej puszki ciecierzycy
  • Tabliczka czekolady (100 g)
  • 2 łyżki cukru (30 g)
  • Szczypta soli
  • 3 łyżeczki rumu (15 ml)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Aquafabę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Do czekolady dodaj olej kokosowy. Roztop czekoladę i olej w kąpieli wodnej: połóż żaroodporną miskę na garnku z gotującą się wodą.
  3. Po roztopieniu czekolady wyłącz grzanie pod garnkiem z wodą. Do czekolady dodaj sól, rum i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  4. Schłodzoną aquafabę ubijaj przez 15 minut mikserem na wysokich obrotach. Po około dwóch minutach zacznij dodawać partiami cukier.
  5. Połącz powstałą pianę z masą czekoladową. Trzecią część piany wmieszaj w masę czekoladową w celu jej rozluźnienia. Używając szpatułki, pozostałą pianę wmieszaj delikatnie w masę czekoladową, uważając, by nie wybić powietrza.
  6. Powstałą czekoladową pianę podziel na porcję i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  7. Gotowy mus przyozdób startą czekoladą lub ulubionymi owocami.
  8. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 279 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 5 g

Porcja (zakładając 4 porcje):

  • 225 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 4 g



Komentarze