Lekki, satysfakcjonujący, puszysty i czekoladowy deser.
Jest to świetny przepis nie tylko dla wegan, ale także dla wszystkich, którzy mają ochotę na mocno czekoladowy i bezpieczny deser. Pomoże nam woda pozostała po namoczeniu ciecierzycy, czyli aquafaba.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 150 g aquafaby – wody z jednej puszki ciecierzycy
- Tabliczka czekolady (100 g)
- 2 łyżki cukru (30 g)
- Szczypta soli
- 3 łyżeczki rumu (15 ml)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Aquafabę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Do czekolady dodaj olej kokosowy. Roztop czekoladę i olej w kąpieli wodnej: połóż żaroodporną miskę na garnku z gotującą się wodą.
- Po roztopieniu czekolady wyłącz grzanie pod garnkiem z wodą. Do czekolady dodaj sól, rum i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną aquafabę ubijaj przez 15 minut mikserem na wysokich obrotach. Po około dwóch minutach zacznij dodawać partiami cukier.
- Połącz powstałą pianę z masą czekoladową. Trzecią część piany wmieszaj w masę czekoladową w celu jej rozluźnienia. Używając szpatułki, pozostałą pianę wmieszaj delikatnie w masę czekoladową, uważając, by nie wybić powietrza.
- Powstałą czekoladową pianę podziel na porcję i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Gotowy mus przyozdób startą czekoladą lub ulubionymi owocami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 279 kcal
- Węglowodany: 19 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 5 g
Porcja (zakładając 4 porcje):
- 225 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 4 g
Komentarze
Prześlij komentarz