Pikantna zupa krem z dyni i pomidorów

Zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z dyni i pomidorów. 

Przepis pochodzi z Maroko i zawdzięcza swoją pikantność popularnej tam paście z papryczek chili – harissie. Pasta jest bardzo wyrazista; jeśli nie mieliście z nią wcześniej styczności, zachowajcie ostrożność i zmniejszcie ilość z przepisu. Mi ten ostry smak w połączeniu z kremową teksturą odpowiada.

Lista składników
Zupa
  • 1 dynia piżmowa (około 400 – 500 g)
  • 1 duża cebula (200 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g soczewicy
  • 2 łyżki harissy
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku

Przybranie

  • 1 puszka ciecierzycy (250 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka harissy
  • Szczypta soli
  • Pietruszka

Sposób przygotowania

  1. Obierz dynię ze skóry i wydrąż pestki. Pokrój ją w dużą kostkę.
  2. Pokrój cebulę w dużą kostkę i posiekaj pietruszkę.
  3. W rondelku, w którym przygotujesz zupę, podsmaż cebulę do skarmelizowania. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze dwie minuty.
  4. Dodaj dynię i smaż przez 3, 4 minuty, stale mieszając.
  5. Przepłucz soczewicę pod zimną wodą.
  6. Dodaj harissę i soczewicę do rondelka. Dokładnie wymieszaj.
  7. Dodaj pomidory.
  8. Wlej wywar warzywny i przemieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
  9. Gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut, do czasu, aż dynia zmięknie.
  10. W międzyczasie przygotuj ciecierzycę do przybrania zupy. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż ciecierzycę przez 2-3 minuty. Dodaj harissę i dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli i podgrzewaj do odparowania płynu.
  11. Gdy dynia zmięknie, zblenduj zupę na gładki krem.
  12. Serwuj zupę z dodatkiem ciecierzycy i pietruszki.
  13. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 58 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 2 g
  • Białko: 2 g
  • Błonnik: 2 g

Porcja (zakładając 4 porcje):

  • 291 kcal
  • Węglowodany: 39 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 11 g



Komentarze