Zapraszam na rozgrzewającą zupę krem z dyni i pomidorów.
Przepis pochodzi z Maroko i zawdzięcza swoją pikantność popularnej tam paście z papryczek chili – harissie. Pasta jest bardzo wyrazista; jeśli nie mieliście z nią wcześniej styczności, zachowajcie ostrożność i zmniejszcie ilość z przepisu. Mi ten ostry smak w połączeniu z kremową teksturą odpowiada.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Zupa
- 1 dynia piżmowa (około 400 – 500 g)
- 1 duża cebula (200 g)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 50 g soczewicy
- 2 łyżki harissy
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 litr wywaru warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Przybranie
- 1 puszka ciecierzycy (250 g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka harissy
- Szczypta soli
- Pietruszka
Sposób przygotowania
- Obierz dynię ze skóry i wydrąż pestki. Pokrój ją w dużą kostkę.
- Pokrój cebulę w dużą kostkę i posiekaj pietruszkę.
- W rondelku, w którym przygotujesz zupę, podsmaż cebulę do skarmelizowania. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze dwie minuty.
- Dodaj dynię i smaż przez 3, 4 minuty, stale mieszając.
- Przepłucz soczewicę pod zimną wodą.
- Dodaj harissę i soczewicę do rondelka. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj pomidory.
- Wlej wywar warzywny i przemieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
- Gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut, do czasu, aż dynia zmięknie.
- W międzyczasie przygotuj ciecierzycę do przybrania zupy. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż ciecierzycę przez 2-3 minuty. Dodaj harissę i dokładnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli i podgrzewaj do odparowania płynu.
- Gdy dynia zmięknie, zblenduj zupę na gładki krem.
- Serwuj zupę z dodatkiem ciecierzycy i pietruszki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 58 kcal
- Węglowodany: 8 g
- Tłuszcze: 2 g
- Białko: 2 g
- Błonnik: 2 g
Porcja (zakładając 4 porcje):
- 291 kcal
- Węglowodany: 39 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 11 g
Komentarze
Prześlij komentarz