Pełna smaku propozycja na obiad.
Kiedy lata temu zaczynałem swoją przygodę z gotowaniem, trafiłem na Youtube na przepis na kurczaka ze szpinakiem i pomidorami, oparty na daniu z popularnej sieci. Od tego czasu ta prosta i pyszna potrawa często gości w moim domu – i uważam, że warto ją przypomnieć. Zapraszam!
Lista składników
- 350 g mięsa drobiowego (udka lub piersi)
- 500 ml wody
- 150 ml śmietany
- 200 g szpinaku
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 30 ml oliwy
- 250 g makaronu
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub płatków chili
Sposób przygotowania
- Do mięsa drobiowego dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, pieprz cayenne, czosnek i połowę przygotowanej oliwy. Wymieszaj i odstaw na chwilę do zamarynowania.
- Pomidory koktajlowe przetnij na pół.
- Na średnim ogniu rozgrzej resztę oliwy i smaż na niej kurczaka przez około 3 – 4 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyjmij kurczaka na deskę do krojenia.
- Do rondla dodaj wodę i całość gotuj do lekkiego odparowania.
- Kiedy woda w rondlu lekko odparuje, dodaj śmietanę. Całość zagotuj i zredukuj.
- Usmażonego kurczaka potnij w paski.
- Makaron ugotuj al dente.
- Do sosu dodaj kolejno pomidory, szpinak i kurczaka.
- Do sosu daj makaron i gotuj jeszcze przez około 3 minuty, aż makaron będzie w pełni ugotowany.
- Dopraw do smaku – i gotowe. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Danie (100 g)
- 129 kcal
- Węglowodany: 13 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
Porcja (zakładając 4 porcje)
- 545 kcal
- Węglowodany: 54 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 28 g
- Błonnik: 8 g
Komentarze
Prześlij komentarz