Pikantny kurczak w sosie śmietanowym

Pełna smaku propozycja na obiad.


Kiedy lata temu zaczynałem swoją przygodę z gotowaniem, trafiłem na Youtube na przepis na kurczaka ze szpinakiem i pomidorami, oparty na daniu z popularnej sieci. Od tego czasu ta prosta i pyszna potrawa często gości w moim domu – i uważam, że warto ją przypomnieć. Zapraszam!

Lista składników
  • 350 g mięsa drobiowego (udka lub piersi)
  • 500 ml wody
  • 150 ml śmietany
  • 200 g szpinaku
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 30 ml oliwy
  • 250 g makaronu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub płatków chili
Sposób przygotowania
  1. Do mięsa drobiowego dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, pieprz cayenne, czosnek i połowę przygotowanej oliwy. Wymieszaj i odstaw na chwilę do zamarynowania.
  2. Pomidory koktajlowe przetnij na pół.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej resztę oliwy i smaż na niej kurczaka przez około 3 – 4 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyjmij kurczaka na deskę do krojenia.
  4. Do rondla dodaj wodę i całość gotuj do lekkiego odparowania.
  5. Kiedy woda w rondlu lekko odparuje, dodaj śmietanę. Całość zagotuj i zredukuj.
  6. Usmażonego kurczaka potnij w paski.
  7. Makaron ugotuj al dente.
  8. Do sosu dodaj kolejno pomidory, szpinak i kurczaka.
  9. Do sosu daj makaron i gotuj jeszcze przez około 3 minuty, aż makaron będzie w pełni ugotowany.
  10. Dopraw do smaku – i gotowe. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Danie (100 g)
  • 129 kcal
  • Węglowodany: 13 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

Porcja (zakładając 4 porcje)

  • 545 kcal
  • Węglowodany: 54 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 28 g
  • Błonnik: 8 g


Komentarze