Shortbread to tradycyjne, szkockie
ciasteczka maślane.Wymagają niskiego nakładu pracy, a smakują wybornie!
Jak większość z czego Szkoci są dumni, shortbread bywa łączony z Marią, Królową Szkotów. Warunki w mojej kuchni nie są królewskie, ale zapraszam na ten prosty i pyszny przepis!
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 200 g mąki pszennej lub 150 g mąki pszennej + 50 g mąki ryżowej (można podmienić, tak jak w moim przypadku, na mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą)
- 100 g masła
- 50 g cukru białego
Sposób
przygotowania
- Do miski wsyp mąkę oraz cukier.
- Dodaj dobrze schłodzone masło i zarób ciasto siekaczem. W tym celu sprawdzi się również zwykły nóż.
- Kiedy masło i mąką są wstępnie wyrobione, zacznij ugniatać ciasto ręką – najpierw w misce, później na blacie. Należy to zrobić szybko, aby zbytnio nie ogrzać masła. Jeśli czujesz pod palcami, że masło zaczyna się topić, włóż ciasto na chwilę do lodówki.
- Wyrobionym ciastem wyklej formę. Po wyklejeniu formy - przed pieczeniem - wytnij nożem kształt ciastek i zrób wzorki widelcem.
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 – 40 minut, aż do zrumienienia się ciastek.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka do zestalenia. Stwardnieją, kiedy się ochłodzą.
- Podawaj z herbatą lub kawą.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Na 100g
- 499 kcal
- Węglowodany: 62 g
- Tłuszcze: 26 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 2 g
Na ciastko (zakładając 12 ciastek)
- 132 kcal
- Węglowodany: 16 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 1 g
- Błonnik: 0.4 g
Komentarze
Prześlij komentarz