Szkockie ciasteczka maślane - Shortbread

Shortbread to tradycyjne, szkockie ciasteczka maślane.Wymagają niskiego nakładu pracy, a smakują wybornie!


Jak większość z czego Szkoci są dumni, shortbread bywa łączony z Marią, Królową Szkotów. Warunki w mojej kuchni nie są królewskie, ale zapraszam na ten prosty i pyszny przepis! 

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników
  • 200 g mąki pszennej lub 150 g mąki pszennej + 50 g mąki ryżowej (można podmienić, tak jak w moim przypadku, na mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą)
  • 100 g masła
  • 50 g cukru białego
Sposób przygotowania
  1. Do miski wsyp mąkę oraz cukier.
  2. Dodaj dobrze schłodzone masło i zarób ciasto siekaczem. W tym celu sprawdzi się również zwykły nóż.
  3. Kiedy masło i mąką są wstępnie wyrobione, zacznij ugniatać ciasto ręką – najpierw w misce, później na blacie. Należy to zrobić szybko, aby zbytnio nie ogrzać masła. Jeśli czujesz pod palcami, że masło zaczyna się topić, włóż ciasto na chwilę do lodówki.
  4. Wyrobionym ciastem wyklej formę. Po wyklejeniu formy - przed pieczeniem - wytnij nożem kształt ciastek i zrób wzorki widelcem. 
  5. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 – 40 minut, aż do zrumienienia się ciastek.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka do zestalenia. Stwardnieją, kiedy się ochłodzą.
  7. Podawaj z herbatą lub kawą.  
  8. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Na 100g
  • 499 kcal
  • Węglowodany: 62 g 
  • Tłuszcze: 26 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 2 g
Na ciastko (zakładając 12 ciastek)
  • 132 kcal
  • Węglowodany: 16 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 0.4 g


 

Komentarze