Tradycyjne brytyjskie bułeczki na Wielkanoc.
Hot Cross Buns to wielkanocne bułeczki drożdżowe z przyprawami i owocami, odznaczające się charakterystycznym krzyżem z jasnego ciasta. W Wiekiej Brytanii tradycyjnie pieczone – i zjadane! – są już w Wielki Piątek, i jak to z ludowymi wypiekami bywa, łączą się z nimi liczne przesądy. Zapraszam!
Lista składników
- 5 szklanek (600 g) mąki (4 szklanki/500 g do ciasta + trochę do podsypania + 5 łyżek/70g do pasty na krzyż)
- 1/4 szlanki (50 g) cukru
- 250 ml mleka
- 15 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 50 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 300 g suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczy)
- 40 g dżemu (np. morelowego)
- 3 jajka (2 jajka do ciasta + 1 jajko do posmarowania bułek)
- skórka cytryny
Sposób
przygotowania
- Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko do temperatury ciała. Dodaj drożdże i łyżkę cukru; odstaw w ciepłe miejsce.
- Do misy miksera dodaj 500 g mąki, resztę cukru, sól oraz przyprawę korzenną. Dodaj zaczyn. Zacznij mieszać na wolnych obrotach.
- Dodaj dwa roztrzepane jajka.
- Dodaj roztopione i przestudzone masło; wymieszaj.
- Wyrabiaj kilka minut do osiągnięcia gładkiej masy.
- Dodaj skórkę cytryny oraz suszone owoce; mieszaj, aż będą równo rozprowadzone w cieście.
- Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
- Włóż ciasto do naoliwionej miski; przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Po wyrastaniu wybij z ciasta powietrze, a następnie wyłóż je na podsypany mąką blat i uformuj bułeczki.
- Ukształtowane bułeczki odstaw na chwilę na blaszce pod przykryciem do podrośnięcia; następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
- Przygotuj pastę z mąki: do 5 łyżek mąki dodawaj stopniowo wodę do uzyskania gładkiej pasty. Ozdób bułeczki, rysując pastą krzyże.
- Bułeczki piecz w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.
- Wyłóż bułeczki na kratkę do wystudzenia.
- Rozpuść dżem; płynnym dżemem posmaruj wystudzone bułeczki, nadając im połysk.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 313 kcal
- Węglowodany: 57 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 2 g
1 bułeczka
- 245 kcal
- Węglowodany: 45 g
- Tłuszcze: 4 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz