Wielkanocne bułeczki drożdżowe - Hot Cross Buns

Tradycyjne brytyjskie bułeczki na Wielkanoc.

Hot Cross Buns to wielkanocne bułeczki drożdżowe z przyprawami i owocami, odznaczające się charakterystycznym krzyżem z jasnego ciasta. W Wiekiej Brytanii tradycyjnie pieczone – i zjadane! – są już w Wielki Piątek, i jak to z ludowymi wypiekami bywa, łączą się z nimi liczne przesądy. Zapraszam!

Lista składników
  • 5 szklanek (600 g) mąki (4 szklanki/500 g do ciasta + trochę do podsypania + 5 łyżek/70g do pasty na krzyż)
  • 1/4 szlanki (50 g) cukru
  • 250 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 300 g suszonych owoców (rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczy)
  • 40 g dżemu (np. morelowego)
  • 3 jajka (2 jajka do ciasta + 1 jajko do posmarowania bułek)
  • skórka cytryny
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko do temperatury ciała. Dodaj drożdże i łyżkę cukru; odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Do misy miksera dodaj 500 g mąki, resztę cukru, sól oraz przyprawę korzenną. Dodaj zaczyn. Zacznij mieszać na wolnych obrotach.
  3. Dodaj dwa roztrzepane jajka.
  4. Dodaj roztopione i przestudzone masło; wymieszaj.
  5. Wyrabiaj kilka minut do osiągnięcia gładkiej masy.
  6. Dodaj skórkę cytryny oraz suszone owoce; mieszaj, aż będą równo rozprowadzone w cieście.
  7. Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
  8. Włóż ciasto do naoliwionej miski; przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  9. Po wyrastaniu wybij z ciasta powietrze, a następnie wyłóż je na podsypany mąką blat i uformuj bułeczki.
  10. Ukształtowane bułeczki odstaw na chwilę na blaszce pod przykryciem do podrośnięcia; następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  11. Przygotuj pastę z mąki: do 5 łyżek mąki dodawaj stopniowo wodę do uzyskania gładkiej pasty. Ozdób bułeczki, rysując pastą krzyże.
  12. Bułeczki piecz w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.
  13. Wyłóż bułeczki na kratkę do wystudzenia.
  14. Rozpuść dżem; płynnym dżemem posmaruj wystudzone bułeczki, nadając im połysk.
  15. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 313 kcal
  • Węglowodany: 57 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 2 g

1 bułeczka

  • 245 kcal
  • Węglowodany: 45 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 2 g


 

Komentarze