Zupa z wędzonej ryby - Cullen skink

Zdrowa, pyszna i oryginalna propozycja na obiad.

Cullen skink, dosłownie zupa z Cullen, to potrawa wywodząca się z północno-wschodniej Szkocji. Poza Moray bywa serwowana jako przystawka podczas formalnych, tradycyjnych kolacji. Choć ‘skink’ pierwotnie oznaczało ‘goleń’, ta zupa używa jako bazy wędzonej ryb. Zupa ma charakterystyczny smak i aromat, przez co może kojarzyć się ze zdrowszą wersją grochówki.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 


Lista składników
Zupa
  • 350 g białej wędzonej ryby - np. dorsza, łupacza
  • 2 średnie cebule (ok. 200 g)
  • 500 g ziemniaków
  • 350 ml mleka
  • 30 g masła
  • Około 300 ml wrzącej wody
Chlebek
  • 1.5 szklanki (160 g) płatków owsianych
  • 1 czubata szklanka (140 g) mąki pszennej
  • 190 ml kefiru
  • Sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
  1. Zalej filety mlekiem; odstaw do namoczenia na 15 minut.
  2. Pokrój cebulę i ziemniaki w średnią kostkę. Zeszklij cebulę na maśle w garnku przeznaczonym do zupy. Dodaj ziemniaki; podsmażaj przez 2 – 3 minuty. Po tym czasie zalej gorącą wodą, ledwie przykrywając warzywa, i gotuj na wolnym ogniu.
  3. Namoczoną rybę ugotuj w mleku na wolnym ogniu, mieszając; zajmie to około 10 minut. Wyjmij filety na deskę, a mleko dodaj do warzyw.
  4. W międzyczasie zmiel płatki owsiane i dodaj do mąki. Dodaj sól, proszek do pieczenia i kefir. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, po czym wyrób dłonią do uzyskania zwartej, gładkiej masy. Ciasto uformuj w dysk o grubości półtora centymetra i nakłuj widelcem w celu utworzenia porcji.  Piecz na patelni przez 5 – 6 minut po obu stronach.
  5. Ściągnij skórę z ryby; rozdrób filety na płatki.
  6. Ugotowane ziemniaki i cebulę rozgnieć tłuczkiem lub blenderem. Dodaj płatki ryby. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Serwuj zupę z pietruszką oraz chlebkami. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Zupa (100 g)

  • 70 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 2 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g
Chlebek (100 g)
  • 264 kcal
  • Węglowodany: 51 g 
  • Tłuszcze: 3 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 3 g
Porcja (zakładając 4 porcje)
  • 475 kcal
  • Węglowodany: 70 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 25 g
  • Błonnik: 6 g


 

Komentarze