Zdrowa, pyszna i oryginalna propozycja na obiad.
Cullen skink, dosłownie zupa z Cullen, to potrawa wywodząca się z północno-wschodniej Szkocji. Poza Moray bywa serwowana jako przystawka podczas formalnych, tradycyjnych kolacji. Choć ‘skink’ pierwotnie oznaczało ‘goleń’, ta zupa używa jako bazy wędzonej ryb. Zupa ma charakterystyczny smak i aromat, przez co może kojarzyć się ze zdrowszą wersją grochówki.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Zupa
- 350 g białej wędzonej ryby - np. dorsza, łupacza
- 2 średnie cebule (ok. 200 g)
- 500 g ziemniaków
- 350 ml mleka
- 30 g masła
- Około 300 ml wrzącej wody
Chlebek
- 1.5 szklanki (160 g) płatków owsianych
- 1 czubata szklanka (140 g) mąki pszennej
- 190 ml kefiru
- Sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
- Zalej filety mlekiem; odstaw do namoczenia na 15 minut.
- Pokrój cebulę i ziemniaki w średnią kostkę. Zeszklij cebulę na maśle w
garnku przeznaczonym do zupy. Dodaj ziemniaki; podsmażaj przez 2 – 3 minuty. Po
tym czasie zalej gorącą wodą, ledwie przykrywając warzywa, i gotuj na wolnym ogniu.
- Namoczoną rybę ugotuj w mleku na wolnym ogniu, mieszając; zajmie to około 10 minut. Wyjmij filety na deskę, a mleko dodaj do warzyw.
- W międzyczasie zmiel płatki owsiane i dodaj do mąki. Dodaj sól, proszek do pieczenia i kefir. Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką, po czym wyrób dłonią do uzyskania zwartej, gładkiej masy. Ciasto uformuj w dysk o grubości półtora centymetra i nakłuj widelcem w celu utworzenia porcji. Piecz na patelni przez 5 – 6 minut po obu stronach.
- Ściągnij skórę z ryby; rozdrób filety na płatki.
- Ugotowane ziemniaki i cebulę rozgnieć tłuczkiem lub blenderem. Dodaj płatki ryby. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Serwuj zupę z pietruszką oraz chlebkami. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Zupa (100 g)
- 70 kcal
- Węglowodany: 8 g
- Tłuszcze: 2 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Chlebek (100 g)
- 264 kcal
- Węglowodany: 51 g
- Tłuszcze: 3 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 3 g
Porcja (zakładając 4 porcje)
- 475 kcal
- Węglowodany: 70 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 25 g
- Błonnik: 6 g
Komentarze
Prześlij komentarz