Chlebek z halloumi

 Zapraszam na pyszny chlebek z dodatkiem cypryjskiego sera halloumi. 

 

Chlebek można podawać do zup, sałatek, mięs albo jako samodzielną przekąskę. Halloumi ma wysoką temperaturę topnienia, co sprawia, że chlebek jest najlepszy przytostowany na suchej patelni albo przypieczony na grillu.

Przepis pochodzi z książki ‘Chefs at Home’ wydanej przez organizację charytatywną Hospitality Action wspierającą kucharzy. Profesjonalni szefowie kuchni podzielili się przepisami, żeby wspomóc pracowników sektora w tym trudnym czasie. Ten konkretny zawdzięczamy pani Selin Kiazim.

Lista składników

  • 500 g mąki
  • 400 ml wody
  • 2 bloczki halloumi (2 x 225 g)
  • 1 mała czerwona cebula (ok. 80-100 g)
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0.5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę. 
  2. Pokrój ser w centymetrowe kawałki.
  3. Do mąki dodaj drożdże, cukier, sól i suszoną miętę.
  4. Dodaj letnią wodę i przemieszaj.
  5. Dodaj oliwę i wymieszaj do wchłonięcia oliwy przez ciasto.
  6. Dodaj ser i cebulę.
  7. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około dwie godziny.
  8. Chlebek piecz w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem lub 210 stopni w funkcji góra-dół przez około 35 minut.
  9. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 274 kcal
  • Węglowodany: 27 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 1 g

Porcja (zakładając 12 porcji)

  • 310 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 13 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze