Klasyczna szarlotka na kruchym cieście

Gdy za oknem słota, człowiekowi robi się tęskno za domem, a jako że Polska jabłkami stoi, nie ma chyba bardziej swojskiego ciasta niż szarlotka. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszny, klasyczny jabłecznik na kruchym cieście.


Szarlotka jest przyjemnie słodkawo-kwaskowa. Zawdzięcza to oczywiście w dużej mierze jabłkom – dlatego wybierzcie odpowiednio kwaskowate gatunki, takiej jak szara reneta czy antonówka.

Lista składników
Ciasto
  • 2.5 szklanki (300 g) mąki
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru (ok. 80 g)
  • Pasta waniliowa
  • 1 jajko
  • Cukier puder do posypania

Masa jabłkowa

  • 1.5 kg kwaśnych jabłek (waga przed obraniem)
  • 4 łyżki cukru (ok. 60 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, by uzyskać konsystencję musu. Jeśli wolisz bardziej niejednolitą masę jabłkową, pokrój jabłka w kostkę lub w ósemki.
  2. Podsmaż jabłka z dodatkiem cukru i cynamonu. Rób to do momentu, aż odparuje sok, który puszczą owoce.
  3. Jabłka przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia na około 30 minut.
  4. W tym czasie przygotuj kruche ciasto. Do miski z mąką dodaj proszek do pieczenia, cukier, pastą waniliową oraz zimne masło. Zarób nożem lub siekaczem cukierniczym. Po uzyskaniu grudek wielkości groszku dodaj jajko. Wyrób ciasto ręką - najpierw w misce, potem na blacie. Zrób to szybko, żeby nie ogrzać masy.
  5. Oddziel jedną trzecią ciasta. Obie części zawiń w folię i odstaw do zamrażarki na 20 minut.
  6. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy zetrzyj większy kawałek ciasta na tarce o grubych oczkach i wyklej nim dno blachy. Na spód ciasta wyłóż przestudzone jabłka. Zetrzyj mniejszą część ciasta na jabłka i rozprowadź delikatnie po wierzchu, by zachować kształt.
  7. Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C z termoobiegiem lub 200oC w ustawieniu góra dół.
  8. Po upieczeniu przestudź ciasto i udekoruj cukrem pudrem.
  9. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 273 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 14 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 3 g

Porcja (zakładając 12 porcji)

  • 356 kcal
  • Węglowodany: 46 g 
  • Tłuszcze: 18 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 4g



Komentarze

Prześlij komentarz