Gdy za oknem słota, człowiekowi robi się tęskno za domem, a jako że Polska jabłkami stoi, nie ma chyba bardziej swojskiego ciasta niż szarlotka. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszny, klasyczny jabłecznik na kruchym cieście.
Szarlotka jest przyjemnie słodkawo-kwaskowa. Zawdzięcza to oczywiście w dużej mierze jabłkom – dlatego wybierzcie odpowiednio kwaskowate gatunki, takiej jak szara reneta czy antonówka.
Lista składników
Ciasto
- 2.5 szklanki (300 g) mąki
- 1 kostka masła (250 g)
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru (ok. 80 g)
- Pasta waniliowa
- 1 jajko
- Cukier puder do posypania
Masa jabłkowa
- 1.5 kg kwaśnych jabłek (waga przed obraniem)
- 4 łyżki cukru (ok. 60 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, by uzyskać konsystencję musu. Jeśli wolisz bardziej niejednolitą masę jabłkową, pokrój jabłka w kostkę lub w ósemki.
- Podsmaż jabłka z dodatkiem cukru i cynamonu. Rób to do momentu, aż odparuje sok, który puszczą owoce.
- Jabłka przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj kruche ciasto. Do miski z mąką dodaj proszek do pieczenia, cukier, pastą waniliową oraz zimne masło. Zarób nożem lub siekaczem cukierniczym. Po uzyskaniu grudek wielkości groszku dodaj jajko. Wyrób ciasto ręką - najpierw w misce, potem na blacie. Zrób to szybko, żeby nie ogrzać masy.
- Oddziel jedną trzecią ciasta. Obie części zawiń w folię i odstaw do zamrażarki na 20 minut.
- Do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy zetrzyj większy kawałek ciasta na tarce o grubych oczkach i wyklej nim dno blachy. Na spód ciasta wyłóż przestudzone jabłka. Zetrzyj mniejszą część ciasta na jabłka i rozprowadź delikatnie po wierzchu, by zachować kształt.
- Piecz przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180o C z termoobiegiem lub 200oC w ustawieniu góra dół.
- Po upieczeniu przestudź ciasto i udekoruj cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 273 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 14 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 3 g
Porcja (zakładając 12 porcji)
- 356 kcal
- Węglowodany: 46 g
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 4g
Fajnie mieć takiego męża ;-)
OdpowiedzUsuń