Kurczak w sosie musztardowo-miodowym

Przeciwieństwa się przyciągają – to prawda stara jak świat, która znajduje również zastosowanie w gotowaniu. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ostro-słodkim, musztardowo-miodowym sosie.


Kurczak jest soczysty, mięciutki, a smaki musztardy i miodu idealnie się balansują, dając aksamitny, lekko pikantny sos z nutką słodyczy. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać w zasadzie ze wszystkim: ziemniakami, ryżem czy makaronem.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 

Lista składników

  • 2 piersi z kurczaka (400 – 500 g)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Czosnek granulowany 
  • 50 g mąki
  • 20 g (ok. 1-2 łyżki) oliwy
  • 50 g (ok. 3 łyżki) masła
  • 80 g (ok. 4 łyżki) musztardy
  • 60 g (ok. 3 łyżki) miodu
  • 150 ml śmietany 18%
  • 250 ml bulionu
  • Świeża pietruszka

Sposób przygotowania

  1. Przetnij piersi kurczaka na dwie równe części.
  2. Oprósz kurczaka solą, pieprzem i czosnkiem po obu stronach; następnie obtocz go mąką.
  3. Dodaj do rondla oliwę i rozpuść na niej łyżkę masła. Dodaj kurczaka i smaż przez 2-3 minuty po obu stronach na średnim ogniu.
  4. Wyjmij kurczaka z rondla, żeby przygotować sos.
  5. Wyłącz grzanie.
  6. Dodaj resztę masła, bulion, musztardę i miód.
  7. Zahartuj śmietanę i dodaj ją do sosu.
  8. Podgotuj sos, stale mieszając.
  9. Włóż z powrotem kurczaka do sosu i duś pod przykryciem przez 10 minut.
  10. Po tym czasie dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku.
  11. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 4 porcje):
  • 406 kcal
  • Węglowodany: 19 g 
  • Tłuszcze: 35g
  • Białko: 34 g
  • Błonnik: 0 g

Komentarze