Przeciwieństwa się przyciągają – to prawda stara jak świat, która znajduje również zastosowanie w gotowaniu. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ostro-słodkim, musztardowo-miodowym sosie.
Kurczak jest soczysty, mięciutki, a smaki musztardy i
miodu idealnie się balansują, dając aksamitny, lekko pikantny sos z nutką
słodyczy. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać w zasadzie ze wszystkim: ziemniakami,
ryżem czy makaronem.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 2 piersi z kurczaka (400 – 500 g)
- Sól i pieprz do smaku
- Czosnek granulowany
- 50 g mąki
- 20 g (ok. 1-2 łyżki) oliwy
- 50 g (ok. 3 łyżki) masła
- 80 g (ok. 4 łyżki) musztardy
- 60 g (ok. 3 łyżki) miodu
- 150 ml śmietany 18%
- 250 ml bulionu
- Świeża pietruszka
Sposób przygotowania
- Przetnij piersi kurczaka na dwie równe części.
- Oprósz kurczaka solą, pieprzem i czosnkiem po obu stronach; następnie obtocz go mąką.
- Dodaj do rondla oliwę i rozpuść na niej łyżkę masła. Dodaj kurczaka i smaż przez 2-3 minuty po obu stronach na średnim ogniu.
- Wyjmij kurczaka z rondla, żeby przygotować sos.
- Wyłącz grzanie.
- Dodaj resztę masła, bulion, musztardę i miód.
- Zahartuj śmietanę i dodaj ją do sosu.
- Podgotuj sos, stale mieszając.
- Włóż z powrotem kurczaka do sosu i duś pod przykryciem przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj posiekaną pietruszkę i dopraw do smaku.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 4 porcje):
- 406 kcal
- Węglowodany: 19 g
- Tłuszcze: 35g
- Białko: 34 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz