Zapraszam na ostrą pastę paprykową rodem z Tunezji.
Harissa stanowi pełen smaku dodatek do sosów, zup, makaronów czy marynat. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i ryb, zarówno smażonych, pieczonych czy grillowanych. Można ją przygotować z kilku składników dostępnych bez problemu w sklepach. Ilość oliwy pozwala regulować ostrość – im mniej oliwy, tym pasta będzie pikantniejsza.
Lista składników
- 250 g grillowanej papryki
- 4-5 papryczek chili
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0.5 łyżeczki wędzonej papryki
- 0.5 łyżeczki cayenne
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania
- Surowe papryczki namocz we wrzątku; odstaw na pół godziny.
- Oczyść i pokrój namoczone papryczki.
- Do pojemnika blendera dodaj grillowaną paprykę, pokrojone papryczki i czosnek.
- Dodaj przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, suszonę kolendrę, pieprz cayenne oraz wędzoną paprykę. Dolej sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę.
- Stopniowo dodaj oliwę i blenduj do połączenia składników.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g:
- 117 kcal
- Węglowodany: 2 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 1 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz