Pikantna pasta z papryczek - Harissa

 Zapraszam na ostrą pastę paprykową rodem z Tunezji.

 

Harissa stanowi pełen smaku dodatek do sosów, zup, makaronów czy marynat. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i ryb, zarówno smażonych, pieczonych czy grillowanych. Można ją przygotować z kilku składników dostępnych bez problemu w sklepach. Ilość oliwy pozwala regulować ostrość – im mniej oliwy, tym pasta będzie pikantniejsza.

Lista składników

  • 250 g grillowanej papryki
  • 4-5 papryczek chili
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0.5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0.5 łyżeczki cayenne
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Surowe papryczki namocz we wrzątku; odstaw na pół godziny.
  2. Oczyść i pokrój namoczone papryczki.
  3. Do pojemnika blendera dodaj grillowaną paprykę, pokrojone papryczki i czosnek.
  4. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, suszonę kolendrę, pieprz cayenne oraz wędzoną paprykę. Dolej sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę.
  5. Stopniowo dodaj oliwę i blenduj do połączenia składników.
  6. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g:
  • 117 kcal
  • Węglowodany: 2 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 2 g

 


Komentarze