Skrzydełka w glazurze parmezanowej

 Zapraszam na skrzydełka w parmezanowej glazurze!

Sezon grillowy w pełni, a na horyzoncie widać już mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Skrzydełka świetnie sprawdzą się jako potrawa z grilla jak i, pieczone w piekarniku, przekąska podczas wspierania ulubionej drużyny.

Lista składników

  • 1 kilogram skrzydełek
  • 6 łyżek oliwy
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 g parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego chili

Sposób przygotowania

  1. Oczyść skrzydełka. Przekrój je w miejscu łączenia.
  2. Do skrzydełek dodaj sól, pieprz czarny i oliwę. Dokładnie wymieszaj.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Ułóż skrzydełka na kratce i piecz w piekarniku przed 40-50 minut w temperaturze 200oC w funkcji góra dół. Obróć skrzydełka w połowie czasu pieczenia.
  4. Po pieczeniu przygotuj glazurę parmezanową. Do miski wlej rozpuszczone masło, dodaj płatki chili, czosnek, siekaną pietruszkę i starty parmezan. Wymieszaj skrzydełka z glazurą.
  5. Włóż skrzydełka na chwilę z powrotem do piekarnika ustawionego na grillowanie, żeby stworzyć chrupiącą skórkę.
  6. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2 porcje):
  • 666 kcal
  • Węglowodany: 1 g 
  • Tłuszcze: 58 g
  • Białko: 35 g
  • Błonnik: 0 g

 


Komentarze