Zapraszam na skrzydełka w parmezanowej glazurze!
Sezon grillowy w pełni, a na horyzoncie widać już mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Skrzydełka świetnie sprawdzą się jako potrawa z grilla jak i, pieczone w piekarniku, przekąska podczas wspierania ulubionej drużyny.Lista składników
- 1 kilogram skrzydełek
- 6 łyżek oliwy
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 70 g parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego chili
Sposób przygotowania
- Oczyść skrzydełka. Przekrój je w miejscu łączenia.
- Do skrzydełek dodaj sól, pieprz czarny i oliwę. Dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Ułóż skrzydełka na kratce i piecz w piekarniku przed 40-50 minut w temperaturze 200oC w funkcji góra dół. Obróć skrzydełka w połowie czasu pieczenia.
- Po pieczeniu przygotuj glazurę parmezanową. Do miski wlej rozpuszczone masło, dodaj płatki chili, czosnek, siekaną pietruszkę i starty parmezan. Wymieszaj skrzydełka z glazurą.
- Włóż skrzydełka na chwilę z powrotem do piekarnika ustawionego na grillowanie, żeby stworzyć chrupiącą skórkę.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2
porcje):
- 666 kcal
- Węglowodany: 1 g
- Tłuszcze: 58 g
- Białko: 35 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz