Skrzydełka w marynacie cytrynowej

 Zapraszam na skrzydełka w cytrynowej marynacie!

Sezon grillowy w pełni, a na horyzoncie widać już mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Skrzydełka świetnie sprawdzą się jako potrawa z grilla jak i, pieczone w piekarniku, przekąska podczas wspierania ulubionej drużyny.

Lista składników

  • 1 kilogram skrzydełek
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0.5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Oczyść skrzydełka. Przekrój je w miejscu łączenia.
  2. Przygotuj marynatę. Do skrzydełek dodaj oliwę, sok z cytryny, kmin rzymski, miód, czosnek oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc.
  3. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Ułóż skrzydełka na kratce i piecz w piekarniku przed 40-50 minut w temperaturze 180oC z termoobiegiem lub 200oC w funkcji góra dół. Obróć skrzydełka w połowie czasu pieczenia.
  4. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2 porcje):
  • 414 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 29 g
  • Białko: 28 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze