Zapraszam na skrzydełka w cytrynowej marynacie!
Sezon grillowy w pełni, a na horyzoncie widać już mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Skrzydełka świetnie sprawdzą się jako potrawa z grilla jak i, pieczone w piekarniku, przekąska podczas wspierania ulubionej drużyny.
Lista składników
- 1 kilogram skrzydełek
- 2 ząbki czosnku
- Sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0.5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Oczyść skrzydełka. Przekrój je w miejscu łączenia.
- Przygotuj marynatę. Do skrzydełek dodaj oliwę, sok z cytryny, kmin rzymski, miód, czosnek oraz sól. Dokładnie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem do lodówki przynajmniej na godzinę lub na całą noc.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Ułóż skrzydełka na kratce i piecz w piekarniku przed 40-50 minut w temperaturze 180oC z termoobiegiem lub 200oC w funkcji góra dół. Obróć skrzydełka w połowie czasu pieczenia.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2
porcje):
- 414 kcal
- Węglowodany: 8 g
- Tłuszcze: 29 g
- Białko: 28 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz