Tarta mleczna

Zapraszam na niesamowicie kremowy deser z cynamonową nutą.


Tradycyjne ciasto pochodzi z RPA, gdzie nazywane jest ‘Melktert’, co oznacza dosłownie ‘tartę mleczną’. Budyń z mleka i jajek tworzy pyszne nadzienie, któremu dodatkowej słodkości nadaje mleko skondensowane. Dodatkowego aromatu dostarczają cynamon i gałka muszkatołowa w spodzie ciasta.

Przepis znalazłem w książce ‘Chefs at Home’ wydanej przez organizację charytatywną Hospitality Action wspierającą kucharzy. Profesjonalni szefowie kuchni podzielili się recepturami, żeby wspomóc pracowników sektora w tym trudnym czasie. Tę konkretną zawdzięczamy panu Nokksowi Majozi.

Lista składników
Spód
  • 400 g ciastek (maślanych, herbatników lub owsianych)
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Nadzienie
  • 750 ml mleka
  • 15 g masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego (400 ml)
  • 4 łyżki (50 g) mąki pszennej
  • 4 łyżki (50 g) skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Rozpocznij od przygotowania spodu. Zmiel ciasteczka w robocie kuchennym albo w rozbij w woreczku, używając wałka.
  2. Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową. Wstępnie przemieszaj i dodaj rozpuszczone masło. Mieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Przełóż ciastka do formy na tartę lub tortownicy. Upakuj masę równo, ugniatając szklanką i formując ścianki.
  4. Odstaw ubity spód do lodówki na około 30 minut.
  5. Po tym czasie wyłóż spód papierem do pieczenia i obciąż fasolą ceramiczną lub suchym ryżem. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC z termoobiegiem lub 180oC w funkcji góra-dół. 
  6. Następnie przygotuj nadzienie. 500 ml mleka, mleko skondensowane oraz masło dodaj do rondla i zagotuj, stale mieszając. Odstaw do przestudzenia na 20 minut.
  7. Do miski dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, pozostałe 250 ml mleka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na gładką masę, pilnując, żeby pozbyć się grudek. Następnie dodawaj po jednym jajku, dokładniej mieszając.
  8.  Do przestudzonego mleka dodaj masę jajeczną. Wymieszaj. Gotuj na niskim ogniu do zgęstnienia.
  9. Wylej nadzienie na spód tarty i oprósz obficie cynamonem. Wystudź tartę do temperatury pokojowej.
  10. Odstaw do lodówki na minimum 6 godzin bądź na całą noc.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 16 porcji):

  • 319 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze