Zapraszam na niesamowicie kremowy deser z cynamonową nutą.
Tradycyjne ciasto pochodzi z RPA, gdzie nazywane jest ‘Melktert’, co oznacza dosłownie ‘tartę mleczną’. Budyń z mleka i jajek tworzy pyszne nadzienie, któremu dodatkowej słodkości nadaje mleko skondensowane. Dodatkowego aromatu dostarczają cynamon i gałka muszkatołowa w spodzie ciasta.
Przepis znalazłem w książce ‘Chefs at Home’ wydanej przez organizację charytatywną Hospitality Action wspierającą kucharzy. Profesjonalni szefowie kuchni podzielili się recepturami, żeby wspomóc pracowników sektora w tym trudnym czasie. Tę konkretną zawdzięczamy panu Nokksowi Majozi.
Lista składników
Spód
- 400 g ciastek (maślanych, herbatników lub owsianych)
- 110 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Nadzienie
- 750 ml mleka
- 15 g masła
- 1 puszka mleka skondensowanego (400 ml)
- 4 łyżki (50 g) mąki pszennej
- 4 łyżki (50 g) skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Rozpocznij od przygotowania spodu. Zmiel ciasteczka w robocie kuchennym albo w rozbij w woreczku, używając wałka.
- Dodaj cynamon i gałkę muszkatołową. Wstępnie przemieszaj i dodaj rozpuszczone masło. Mieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Przełóż ciastka do formy na tartę lub tortownicy. Upakuj masę równo, ugniatając szklanką i formując ścianki.
- Odstaw ubity spód do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie wyłóż spód papierem do pieczenia i obciąż fasolą ceramiczną lub suchym ryżem. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC z termoobiegiem lub 180oC w funkcji góra-dół.
- Następnie przygotuj nadzienie. 500 ml mleka, mleko skondensowane oraz masło dodaj do rondla i zagotuj, stale mieszając. Odstaw do przestudzenia na 20 minut.
- Do miski dodaj mąkę, skrobię kukurydzianą, pozostałe 250 ml mleka i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj na gładką masę, pilnując, żeby pozbyć się grudek. Następnie dodawaj po jednym jajku, dokładniej mieszając.
- Do przestudzonego mleka dodaj masę jajeczną. Wymieszaj. Gotuj na niskim ogniu do zgęstnienia.
- Wylej nadzienie na spód tarty i oprósz obficie cynamonem. Wystudź tartę do temperatury pokojowej.
- Odstaw do lodówki na minimum 6 godzin bądź na całą noc.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 16 porcji):
- 319 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz