W każdej kulturze są takie dania, które kojarzą się z domowym ogniskiem. Dzisiaj zapraszam na klasyczny brytyjski deser, do którego dołożymy trochę tropikalnego twistu.
Pudding podajemy na ciepło, z dodatkiem owocowego syropu. Sprawdzi się świetnie jako słodka kolacja lub deser dla większej liczby ludzi. Jest przyjemnie kremowy i słodkawy, a lekko kwaskowe owoce balansują smak samego ryżu.
Lista składników
- 700 ml mleka
- 1 puszka odtłuszczonego mleka kokosowego (400 ml)
- 2/3 szklanki (130 g) ryżu
- 1/3 szklanki (60 g) cukru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 0.5 łyżki masła
- 1 mango
- 1 brzoskwinia
- 1 marakuja
- Sok z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej mleko oraz mleko kokosowe. Dodaj ryż, cukier, gałkę muszkatołową oraz pastą waniliową. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, pilnując, żeby mleko nie przypaliło się ani nie wykipiało.
- Przelej pudding do żaroodpornego naczynia. Połóż na wierzchu pokrojone w kostkę masło. Piecz w temperaturze 160oC z termoobiegiem lub 180oC w funkcji góra-dół przez 20 minut.
- Przemieszaj pudding. Piecz przez kolejne 40 minut.
- Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej do rondelka. Dodaj pokrojone w kostkę mango, miąższ z marakuji oraz pokrojone w cząstki brzoskwinie.
- Gotuj owoce przez około 10 minut na średnim ogniu, aż syrop zgęstnieje. Dosłódź do smaku.
- Wyjmij pudding z piekarnika; serwuj na ciepło, przybierając pudding owocami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 4
porcje):
- 466 kcal
- Węglowodany: 76 g
- Tłuszcze: 12 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 4 g
[yt]
Komentarze
Prześlij komentarz