Tropikalny pudding ryżowy

 W każdej kulturze są takie dania, które kojarzą się z domowym ogniskiem. Dzisiaj zapraszam na klasyczny brytyjski deser, do którego dołożymy trochę tropikalnego twistu. 

 

Pudding podajemy na ciepło, z dodatkiem owocowego syropu. Sprawdzi się świetnie jako słodka kolacja lub deser dla większej liczby ludzi. Jest przyjemnie kremowy i słodkawy, a lekko kwaskowe owoce balansują smak samego ryżu.

Lista składników

  • 700 ml mleka
  • 1 puszka odtłuszczonego mleka kokosowego (400 ml)
  • 2/3 szklanki (130 g) ryżu
  • 1/3 szklanki (60 g) cukru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 0.5 łyżki masła
  • 1 mango
  • 1 brzoskwinia
  • 1 marakuja
  • Sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej mleko oraz mleko kokosowe. Dodaj ryż, cukier, gałkę muszkatołową oraz pastą waniliową. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, pilnując, żeby mleko nie przypaliło się ani nie wykipiało.
  2. Przelej pudding do żaroodpornego naczynia. Połóż na wierzchu pokrojone w kostkę masło. Piecz w temperaturze 160oC z termoobiegiem lub 180oC w funkcji góra-dół przez 20 minut.
  3. Przemieszaj pudding. Piecz przez kolejne 40 minut.
  4. Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej do rondelka. Dodaj pokrojone w kostkę mango, miąższ z marakuji oraz pokrojone w cząstki brzoskwinie.
  5. Gotuj owoce przez około 10 minut na średnim ogniu, aż syrop zgęstnieje. Dosłódź do smaku.
  6. Wyjmij pudding z piekarnika; serwuj na ciepło, przybierając pudding owocami.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 4 porcje):
  • 466 kcal
  • Węglowodany: 76 g 
  • Tłuszcze: 12 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 4 g

[yt]

 

Komentarze