Wegetariańskie nuggetsy z halloumi

Dzisiaj zapraszam na pieczone nuggetsy w wersji wegetariańskiej.

 

Nuggetsy przygotuję z sera halloumi, raz jeszcze korzystając z jego wysokiej temperatury topnienia. Przygotowane w ten sposób nuggetsy mają niesamowicie chrupiącą skórkę, nie są za ciężkie, a struktura sera zaskakująco przypomina kurczaka. Propozycja ta sprawdzi się świetnie zarówno jako dodatek do meczu, jak i codzienna, błyskawiczna w przygotowaniu przekąska.

 Lista składników

  • 1 blok sera halloumi (225 g)
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mięty
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania

  1. Pokrój ser halloumi w plastry grubości 1.5 centymetra. Każdy plaster pokrój na 4 części. Osusz kawałki sera ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotuj panierkę. Roztrzep jajko w głębokim talerzu. Do bułki tartej dodaj paprykę, miętę oraz czosnek.
  3. Każdy kawałek halloumi obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i natłuść. Ułóż na niej gotowe do pieczenia nuggetsy. Pomaluj je oliwą.
  5. Piecz w temperaturze 200oC z termoobiegiem przez 15 minut.
  6. Podawaj z ulubionym sosem.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 2 porcje):
  • 489 kcal
  • Węglowodany: 15 g 
  • Tłuszcze: 36 g
  • Białko: 27 g
  • Błonnik: 0 g



 

Komentarze