Dzisiaj zapraszam na pieczone nuggetsy w wersji wegetariańskiej.
Nuggetsy przygotuję z sera halloumi, raz jeszcze korzystając z jego wysokiej temperatury topnienia. Przygotowane w ten sposób nuggetsy mają niesamowicie chrupiącą skórkę, nie są za ciężkie, a struktura sera zaskakująco przypomina kurczaka. Propozycja ta sprawdzi się świetnie zarówno jako dodatek do meczu, jak i codzienna, błyskawiczna w przygotowaniu przekąska.
Lista składników
- 1 blok sera halloumi (225 g)
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mięty
- 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przygotowania
- Pokrój ser halloumi w plastry grubości 1.5 centymetra. Każdy plaster pokrój na 4 części. Osusz kawałki sera ręcznikiem papierowym.
- Przygotuj panierkę. Roztrzep jajko w głębokim talerzu. Do bułki tartej dodaj paprykę, miętę oraz czosnek.
- Każdy kawałek halloumi obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i natłuść. Ułóż na niej gotowe do pieczenia nuggetsy. Pomaluj je oliwą.
- Piecz w temperaturze 200oC z termoobiegiem przez 15 minut.
- Podawaj z ulubionym sosem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2
porcje):
- 489 kcal
- Węglowodany: 15 g
- Tłuszcze: 36 g
- Białko: 27 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz