Bezmięsne paszteciki

 Zapraszam na smakowite bezmięsne paszteciki, który warto przygotować nie tylko w święta.

 

Są dobrym pomysłem na ciepłą przekąskę, imprezę rodzinną, śniadanie czy kolację. Paszteciki wypełniam farszem na bazie soczewicy, bakłażana i orzechów. Przepis na nadzienie może posłużyć również jako sposób na wegańskie kiełbaski – wystarczy je odpowiednio uformować, owinąć naoliwioną folią i ugotować na parze.

Lista składników

Paszteciki
  • Płat ciasta francuskiego (375 g)
  • Nadzienie
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka mleka

Nadzienie

  • 0.5 szklanki (100 g) zielonej soczewicy
  • 1 szklanka (100 g) bułki tartej
  • 3 garście (100 g) orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki (75 g) płatków owsianych
  • 1 duży bakłażan (ok. 250 g)
  • 2 średnie cebule (ok. 200 g)
  • 5 łyżek (50 g) oliwy
  • 2 łyżki (30 g) syropu klonowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki suszonej szałwii
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • 0.5 łyżeczki tymianku
  • 0.5 łyżeczki soli selerowej

Sposób przygotowania

  1. Pokrój bakłażana w centymetrową kostkę. Ułóż kawałki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i obficie osól, by pozbyć się gorzkiego soku. Odstaw na chwilę.
  2. W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na oliwie do zeszklenia się.
  3. Osusz bakłażana. Usmaż go na patelni na oliwie do uzyskania złotego koloru.
  4. Do misy robota kuchennego wrzuć płatki owsiane, bułkę tartą, orzechy włoskie oraz przyprawy: szałwię, tymianek, oregano oraz sól selerową. Rozdrobnij do uzyskania konsystencji proszku.
  5. Dodaj ugotowaną według instrukcji na opakowaniu zieloną soczewicę, podsmażoną cebulę i bakłażana, syrop klonowy i ketchup.
  6. Wymieszaj do uzyskania gładkiej, zwartej masy.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Wyłóż płat ciasta francuskiego na blat i podziel go na cztery równe części. Na każdy płat wyłóż łyżeczkę musztardy Dijon i rozprowadź ją równo po cieście, zostawiając suchy pas szerokości 1.5 centymetra wzdłuż dłuższej krawędzi.
  9. Wyłóż farsz na musztardę i ciasno zwiń ciasto w rulon, sklejając je w miejscu suchego pasa. Podziel każdy walec na 6 części.
  10. Wyłóż poporcjowane paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je mieszanką mleka i oliwy.
  11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C z termoobiegiem / 200oC w funkcji góra dół przez 25 minut, do zarumienienia się pasztecików.
  12. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 334 kcal
  • Węglowodany: 34 g 
  • Tłuszcze: 17 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 5 g

Porcja (zakładając 24 paszteciki)

  • 163 kcal
  • Węglowodany: 17 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 3 g



Komentarze