Zapraszam na smakowite bezmięsne paszteciki, który warto przygotować nie tylko w święta.
Są dobrym pomysłem na ciepłą przekąskę, imprezę rodzinną, śniadanie czy kolację. Paszteciki wypełniam farszem na bazie soczewicy, bakłażana i orzechów. Przepis na nadzienie może posłużyć również jako sposób na wegańskie kiełbaski – wystarczy je odpowiednio uformować, owinąć naoliwioną folią i ugotować na parze.
Lista składników
Paszteciki
- Płat ciasta francuskiego (375 g)
- Nadzienie
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka mleka
Nadzienie
- 0.5 szklanki (100 g) zielonej soczewicy
- 1 szklanka (100 g) bułki tartej
- 3 garście (100 g) orzechów włoskich
- 2/3 szklanki (75 g) płatków owsianych
- 1 duży bakłażan (ok. 250 g)
- 2 średnie cebule (ok. 200 g)
- 5 łyżek (50 g) oliwy
- 2 łyżki (30 g) syropu klonowego
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżeczki suszonej szałwii
- 0.5 łyżeczki oregano
- 0.5 łyżeczki tymianku
- 0.5 łyżeczki soli selerowej
Sposób przygotowania
- Pokrój bakłażana w centymetrową kostkę. Ułóż kawałki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i obficie osól, by pozbyć się gorzkiego soku. Odstaw na chwilę.
- W międzyczasie cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na oliwie do zeszklenia się.
- Osusz bakłażana. Usmaż go na patelni na oliwie do uzyskania złotego koloru.
- Do misy robota kuchennego wrzuć płatki owsiane, bułkę tartą, orzechy włoskie oraz przyprawy: szałwię, tymianek, oregano oraz sól selerową. Rozdrobnij do uzyskania konsystencji proszku.
- Dodaj ugotowaną według instrukcji na opakowaniu zieloną soczewicę, podsmażoną cebulę i bakłażana, syrop klonowy i ketchup.
- Wymieszaj do uzyskania gładkiej, zwartej masy.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyłóż płat ciasta francuskiego na blat i podziel go na cztery równe części. Na każdy płat wyłóż łyżeczkę musztardy Dijon i rozprowadź ją równo po cieście, zostawiając suchy pas szerokości 1.5 centymetra wzdłuż dłuższej krawędzi.
- Wyłóż farsz na musztardę i ciasno zwiń ciasto w rulon, sklejając je w miejscu suchego pasa. Podziel każdy walec na 6 części.
- Wyłóż poporcjowane paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj je mieszanką mleka i oliwy.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C z termoobiegiem / 200oC w funkcji góra dół przez 25 minut, do zarumienienia się pasztecików.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 334 kcal
- Węglowodany: 34 g
- Tłuszcze: 17 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 5 g
Porcja (zakładając 24 paszteciki)
- 163 kcal
- Węglowodany: 17 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz