Dzisiaj zapraszam na popularne pucharki deserowe: truskawowe błahostki.
Deserki te stanowią fantastyczne połączenie smaków: lekko kwaskowa galaretka balansowana jest przez słodki, kremowy budyń, w którym można wyczuć też nutkę wanilii, a całość tonowana jest przez bitą śmietanę. Myślę, że jest to wyborna propozycja dla każdego deserowego łasucha. Jest to też świetny sposób na zrobienie wyśmienitego deseru z małej ilości owoców.
Lista składników
Masa budyniowa
- 250 ml mleka
- 2 żółtka
- 0.5 szklanki cukru (100 g)
- Ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (20 g)
Baza i dekoracja
- 6 paluszków biszkoptowych lub ulubionych ciastek (2x2 do bazy, 2x1 do dekoracji)
- 6 truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki sherry
Sposób przygotowania
- Przygotuj galaretkę. Zagotuj połowę potrzebnej wody, wsyp galaretkę, wymieszaj i dodaj zimnej wody. Odstaw do wystudzenia.
- Pokrój umyte i odszypułkowane truskawki wedle uznania.
- Do pucharków włóż po dwa połamane paluszki biszkoptowe. Do każdego pucharka wlej łyżkę sherry. Gdy biszkopty wchłoną sherry, ułóż truskawki na biszkoptach.
- Gdy galaretka przestygnie, zalej nią biszkopty i truskawki, tak żeby były przykryte. Odstaw do lodówki do zastygnięcia galaretki.
- Przygotuj budyń. Do połowy mleka dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
- Do rondelka wlej resztę mleka. Dodaj cukier i przemieszaj. Rondelek z mlekiem i cukrem postaw na średnio niskim ogniu i zagotuj, stale mieszając. Do gorącego mleka dodaj masę z żółtek i podgrzewaj, mieszając intensywnie, aż całość zgęstnieje. Przelej budyń do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
- Gdy galaretka stężeje, a budyń przestygnie, przełóż budyń do pucharków.
- Udekoruj deserki bitą śmietaną, biszkoptami i truskawkami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2
porcje)
- 511 kcal
- Węglowodany: 88 g
- Tłuszcze: 13 g
- Białko: 11 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz