Deserki truskawkowe

Dzisiaj zapraszam na popularne pucharki deserowe: truskawowe błahostki.

 

Deserki te stanowią fantastyczne połączenie smaków: lekko kwaskowa galaretka balansowana jest przez słodki, kremowy budyń, w którym można wyczuć też nutkę wanilii, a całość tonowana jest przez bitą śmietanę. Myślę, że jest to wyborna propozycja dla każdego deserowego łasucha. Jest to też świetny sposób na zrobienie wyśmienitego deseru z małej ilości owoców.

Lista składników

Masa budyniowa
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 0.5 szklanki cukru (100 g)
  • Ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (20 g)

Baza i dekoracja

  • 6 paluszków biszkoptowych lub ulubionych ciastek (2x2 do bazy, 2x1 do dekoracji)
  • 6 truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki sherry

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj galaretkę. Zagotuj połowę potrzebnej wody, wsyp galaretkę, wymieszaj i dodaj zimnej wody. Odstaw do wystudzenia.
  2. Pokrój umyte i odszypułkowane truskawki wedle uznania.
  3. Do pucharków włóż po dwa połamane paluszki biszkoptowe. Do każdego pucharka wlej łyżkę sherry. Gdy biszkopty wchłoną sherry, ułóż truskawki na biszkoptach.
  4. Gdy galaretka przestygnie, zalej nią biszkopty i truskawki, tak żeby były przykryte. Odstaw do lodówki do zastygnięcia galaretki.
  5. Przygotuj budyń. Do połowy mleka dodaj żółtka, ekstrakt waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
  6. Do rondelka wlej resztę mleka. Dodaj cukier i przemieszaj. Rondelek z mlekiem i cukrem postaw na średnio niskim ogniu i zagotuj, stale mieszając. Do gorącego mleka dodaj masę z żółtek i podgrzewaj, mieszając intensywnie, aż całość zgęstnieje. Przelej budyń do miseczki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
  7. Gdy galaretka stężeje, a budyń przestygnie, przełóż budyń do pucharków.
  8. Udekoruj deserki bitą śmietaną, biszkoptami i truskawkami.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 2 porcje)
  • 511 kcal
  • Węglowodany: 88 g 
  • Tłuszcze: 13 g
  • Białko: 11 g
  • Błonnik: 2 g

 


Komentarze