Dzisiaj zapraszam na nachosy, czyli uniwersalny meksykański klasyk z chipsów z tortilli.
Przepis trafi w gusta nie tylko fanów meksykańskiego jedzenia. Chrupiące chipsy z tortilli w połączeniu z aromatycznym mięsnym sosem, lekko grzejącymi papryczkami jalapeno i pico de gallo sprawiają, że można się poczuć, jakbyśmy byli w Meksyku. Całość balansowana jest przez delikatne guacamole i śmietanę.
Lista składników
- 4 tortille
- Sos mięsno-fasolowy
- 100 g świeżo startego sera
- Salsa pomidorowa – pico de gallo
- Guacamole
- Kwaśna śmietana
- Papryczki jalapeno
Sos mięsno-fasolowy
- 500 g zmielonego mięsa wołowego
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 0.5 cebuli
- 2 łyżeczki oliwy
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1.5 łyżeczki oregano
- 0.25 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
- Woda
Sposób przygotowania
- Przygotuj chipsy z tortilli. Tortille pokrój tak, żeby uzyskać preferowany rozmiar. Rozłóż na papierze do pieczenia.
- Przygotuj krem z fasoli. Pokrój drobno cebulę. Rozgnieć fasolę z puszki. Na rozgrzaną patelnię wylej łyżeczkę oliwy i podsmaż cebulę. Gdy cebula jest skarmelizowana, dodaj rozgniecioną fasolę i przesmaż. Wlej pół szklanki wody i podgrzewaj do uzyskania kremu.
- Gdy fasola jest gotowa, włóż chipsy z tortilli do piekarnika rozgrzanego do 180oC z termoobiegiem/200oC w funkcji góra-dół na 15 minut.
- Przygotuj sos mięsno-fasolowy. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj mieloną wołowinę i podsmaż, aż się zabrązowi. Odlej nadmiar tłuszczu. Dodaj przyprawy oraz krem z fasoli. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dolej trochę wody; uważaj, żeby za bardzo nie rozluźnić sosu.
- Przełóż upieczone chipsy do żaroodpornego naczynia i posyp je połową sera. Wstaw na 3-4 minuty do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, żeby stopić ser.
- Na roztopiony ser wyłóż sos oraz papryczki jalapeno; posyp resztą sera. Przybierz pozostałymi dodatkami: salsą, guacamole oraz kwaśną śmietaną. Serwuj na ciepło.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 4 porcje):
- 537 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 45 g
- Błonnik: 8 g
Komentarze
Prześlij komentarz