Nachosy wyładowane dodatkami

 Dzisiaj zapraszam na nachosy, czyli uniwersalny meksykański klasyk z chipsów z tortilli.

 


Przepis trafi w gusta nie tylko fanów meksykańskiego jedzenia. Chrupiące chipsy z tortilli w połączeniu z aromatycznym mięsnym sosem, lekko grzejącymi papryczkami jalapeno i pico de gallo sprawiają, że można się poczuć, jakbyśmy byli w Meksyku. Całość balansowana jest przez delikatne guacamole i śmietanę.


Lista składników

  • 4 tortille
  • Sos mięsno-fasolowy
  • 100 g świeżo startego sera
  • Salsa pomidorowa – pico de gallo
  • Guacamole
  • Kwaśna śmietana
  • Papryczki jalapeno

Sos mięsno-fasolowy

  • 500 g zmielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 0.5 cebuli
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1.5 łyżeczki oregano
  • 0.25 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • Woda

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj chipsy z tortilli. Tortille pokrój tak, żeby uzyskać preferowany rozmiar. Rozłóż na papierze do pieczenia.
  2. Przygotuj krem z fasoli. Pokrój drobno cebulę. Rozgnieć fasolę z puszki. Na rozgrzaną patelnię wylej łyżeczkę oliwy i podsmaż cebulę. Gdy cebula jest skarmelizowana, dodaj rozgniecioną fasolę i przesmaż. Wlej pół szklanki wody i podgrzewaj do uzyskania kremu.
  3. Gdy fasola jest gotowa, włóż chipsy z tortilli do piekarnika rozgrzanego do 180oC z termoobiegiem/200oC w funkcji góra-dół na 15 minut.
  4. Przygotuj sos mięsno-fasolowy. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj mieloną wołowinę i podsmaż, aż się zabrązowi. Odlej nadmiar tłuszczu. Dodaj przyprawy oraz krem z fasoli. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dolej trochę wody; uważaj, żeby za bardzo nie rozluźnić sosu.
  5. Przełóż upieczone chipsy do żaroodpornego naczynia i posyp je połową sera. Wstaw na 3-4 minuty do piekarnika nastawionego na funkcję grilla, żeby stopić ser.
  6. Na roztopiony ser wyłóż sos oraz papryczki jalapeno; posyp resztą sera. Przybierz pozostałymi dodatkami: salsą, guacamole oraz kwaśną śmietaną. Serwuj na ciepło.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 4 porcje):

  • 537 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 45 g
  • Błonnik: 8 g

Komentarze