Naleśniki bez smażenia

Dzisiaj propozycja dla wszystkich wielbicieli naleśników – zwłaszcza tych, którzy nie lubią spędzać poranka przy rozgrzanej patelni.


Przygotujemy naleśniki pieczone w piekarniku, przybrane ulubionymi owocami – w moim wypadku są to borówki. Tak przygotowane naleśniki można zjeść z dodatkiem cukru pudru, śmietany, dżemu albo czekolady – opcji jest równie wiele jak z tradycyjnymi naleśnikami.

Lista składników

  • 600 ml mleka
  • 3 szklanki (380 g) mąki
  • 2 szklanki (250 g) borówek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek (60 g) masła
  • 2 łyżki (30 g) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Do miski dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wstępnie przemieszaj.
  2. Dodaj mleko, rozpuszczone masło oraz jajka. Mieszaj używając miksera lub łyżki do pozbycia się grudek.
  3. Przelej ciasto do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja używam prostokątnej formy o rozmiarze 40 x 25 cm.
  4. Posyp owocami.
  5. Piecz w piekarniku nastawionym na 200oC z termoobiegiem/220oC w funkcji góra dół przez 15-20 minut.
  6. Posyp cukrem pudrem. Podziel na pożądaną liczbę porcji. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 15 porcji):
  • 168 kcal
  • Węglowodany: 25 g 
  • Tłuszcze: 5 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze