Dzisiaj
propozycja dla wszystkich wielbicieli naleśników – zwłaszcza tych, którzy nie lubią spędzać poranka przy rozgrzanej patelni.
Przygotujemy naleśniki pieczone w piekarniku, przybrane ulubionymi owocami – w moim wypadku są to borówki. Tak przygotowane naleśniki można zjeść z dodatkiem cukru pudru, śmietany, dżemu albo czekolady – opcji jest równie wiele jak z tradycyjnymi naleśnikami.
Lista składników
- 600 ml mleka
- 3 szklanki (380 g) mąki
- 2 szklanki (250 g) borówek
- 2 jajka
- 6 łyżek (60 g) masła
- 2 łyżki (30 g) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Do miski dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Wstępnie przemieszaj.
- Dodaj mleko, rozpuszczone masło oraz jajka. Mieszaj używając miksera lub łyżki do pozbycia się grudek.
- Przelej ciasto do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ja używam prostokątnej formy o rozmiarze 40 x 25 cm.
- Posyp owocami.
- Piecz w piekarniku nastawionym na 200oC z termoobiegiem/220oC w funkcji góra dół przez 15-20 minut.
- Posyp cukrem pudrem. Podziel na pożądaną liczbę porcji. Podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając
15 porcji):
- 168 kcal
- Węglowodany: 25 g
- Tłuszcze: 5 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz