Pasta z awokado - guacamole

 Dzisiaj zapraszam na pastę z awokado, czyli popularne guacamole.

 

Lubię przygotowywać guacamole do pikantnych meksykańskich dań takich jak chili czy nachosy właśnie, bo wprowadza przyjemny element łagodzący. Zdarza mi się też wykorzystać guacamole jako pastę do kanapek.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

Lista składników

  • 2 dojrzałe awokado
  • Zielona cebulka
  • Pęczek świeżej kolendry (15 g)
  • 3 łyżki soku z limonki (30 ml)
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Awokado rozkrój i usuń z nich pestki. Wydrąż miąższ do miseczki i rozgnieć widelcem.
  2. Zieloną cebulkę oraz świeżą kolendrę pokrój drobno i dodaj do awokado.
  3. Wlej sok z limonki.
  4. Przypraw solą.
  5. Dokładnie wymieszaj.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 128 kcal
  • Węglowodany: 8 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 2 g
  • Błonnik: 5 g




Komentarze