Dzisiaj zapraszam na meksykańską salsę z pomidorów i chlli – pico de gallo.
Salsa jest banalnie prosta w przygotowaniu, a pełna smaku. Może służyć zarówno jako dodatek do kanapek, tostów czy nachosów, ale też jako sałatka do obiadu czy grilla. Pomidory nadają jej soczystości, papryczki chilli odrobiny pikantności, a kolendra orzeźwia.
Lista składników, metoda i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 3-4 duże pomidory (ok. 500 g)
- 0.5 czerwonej cebuli
- papryczki chilli, świeże lub marynowane
- pęczek świeżej kolendry (15 g)
- 3 łyżki soku z limonki (30 ml)
- 0.5 łyżeczki oregano
- 0.25 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pomidory, cebulę, papryczki oraz kolendrę pokrój drobno i przełóż do miski.
- Wlej sok z limonki.
- Przypraw oregano, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
100 g
- 20 kcal
- Węglowodany: 5 g
- Tłuszcze: 0 g
- Białko: 1 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz