Pikantna salsa pomidorowa - Pico de gallo

Dzisiaj zapraszam na meksykańską salsę z pomidorów i chlli – pico de gallo. 
 

Salsa jest banalnie prosta w przygotowaniu, a pełna smaku. Może służyć zarówno jako dodatek do kanapek, tostów czy nachosów, ale też jako sałatka do obiadu czy grilla. Pomidory nadają jej soczystości, papryczki chilli odrobiny pikantności, a kolendra orzeźwia.

Lista składników, metoda i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 3-4 duże pomidory (ok. 500 g)
  • 0.5 czerwonej cebuli
  • papryczki chilli, świeże lub marynowane
  • pęczek świeżej kolendry (15 g)
  • 3 łyżki soku z limonki (30 ml)
  • 0.5 łyżeczki oregano
  • 0.25 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Pomidory, cebulę, papryczki oraz kolendrę pokrój drobno i przełóż do miski.
  2. Wlej sok z limonki.
  3. Przypraw oregano, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
  • 20 kcal
  • Węglowodany: 5 g 
  • Tłuszcze: 0 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze