Tarta sernikowa bez pieczenia z białą czekoladą

 Delikatna tarta sernikowa bez pieczenia z owocami, idealna na upalne dni.


Ser twarogowy zagęszczam białą czekoladą; tak przygotowane ciasto jest lekkie i kremowe. Musi być trzymane w lodówce, odwdzięcza się jednak smakiem i konsystencją. Do tarty można użyć ulubionych owoców – truskawek, malin, borówek czy brzoskwiń.  

Lista składników

  • 600 g sera twarogowego z wiaderka
  • 300 g ciastek z polewą czekoladową
  • 300 g owoców
  • 300 g białej czekolady
  • 3 łyżki (75 g) masła

Sposób przygotowania

  1. Pokrusz ciastka w robocie kuchennym lub wałkiem w worku strunowym. Wymieszaj z rozpuszczonym w mikrofali masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  2. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp do niej pokruszone ciastka i używając szklanki uformuj gładki spód. Odstaw do lodówki na godzinę.
  3. Pokrój owoce.
  4. Białą czekoladę połam na kawałki, umieść w żaroodpornej misce i rozpuść w kąpieli wodnej.
  5. Partiami dodawaj twaróg do czekolady, dokładnie mieszając.
  6. Delikatnie wmieszaj 3/4 przygotowanych owoców w masę serową i wyłóż ją na ciasteczkowy spód.
  7. Odstaw ciasto do lodówki na około dwie godziny.
  8. Po tym czasie przyozdób ciasto świeżymi owocami, startą czekoladą lub pokruszonymi ciastkami. Gotowe ciasto trzymaj w lodówce.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 12 porcji)
  • 363 kcal
  • Węglowodany: 37 g 
  • Tłuszcze: 20 g
  • Białko: 8 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze