Delikatna tarta sernikowa bez pieczenia z owocami, idealna na upalne dni.
Ser twarogowy zagęszczam białą czekoladą; tak przygotowane ciasto jest lekkie i kremowe. Musi być trzymane w lodówce, odwdzięcza się jednak smakiem i konsystencją. Do tarty można użyć ulubionych owoców – truskawek, malin, borówek czy brzoskwiń.
Lista składników
- 600 g sera twarogowego z wiaderka
- 300 g ciastek z polewą czekoladową
- 300 g owoców
- 300 g białej czekolady
- 3 łyżki (75 g) masła
Sposób przygotowania
- Pokrusz ciastka w robocie kuchennym lub wałkiem w worku strunowym. Wymieszaj z rozpuszczonym w mikrofali masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp do niej pokruszone ciastka i używając szklanki uformuj gładki spód. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Pokrój owoce.
- Białą czekoladę połam na kawałki, umieść w żaroodpornej misce i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Partiami dodawaj twaróg do czekolady, dokładnie mieszając.
- Delikatnie wmieszaj 3/4 przygotowanych owoców w masę serową i wyłóż ją na ciasteczkowy spód.
- Odstaw ciasto do lodówki na około dwie godziny.
- Po tym czasie przyozdób ciasto świeżymi owocami, startą czekoladą lub pokruszonymi ciastkami. Gotowe ciasto trzymaj w lodówce.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 12
porcji)
- 363 kcal
- Węglowodany: 37 g
- Tłuszcze: 20 g
- Białko: 8 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz