Ciasteczka orzechowe

 Dzisiaj zaprezentuję sposób na proste i pyszne ciasteczka orzechowe. 

 

Stanowią idealny dodatek do kawy, wybornie smakują i bardzo fajnie chrupią dzięki dużym kawałkom orzeszków. Są nie tylko pyszne, ale i wartościowe odżywczo dzięki błonnikowi i zdrowym tłuszczom z orzechów. Serdecznie polecam!

Lista składników

  • 125 g masła
  • 1 szklanka (150 g) brązowego cukru
  • 6 łyżek (125 g) masła orzechowego
  • 1 jajko
  • Szklanka (150 g) mąki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 garście (125 g) orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania

  1. Masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski i utrzyj z cukrem.
  2. Następnie dodaj masło orzechowe oraz jajko; miksuj to połączenia składników.
  3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia; wmieszaj w masę, używając miksera na niskich obrotach.
  4. Dodaj orzeszki; wymieszaj całość łyżką albo szpatułką do równego rozprowadzenia orzeszków w cieście.
  5. Używając łyżeczki, wyłóż ciasteczka na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
  6. Piecz w temperaturze 190oC w funkcji góra dół przez 16 minut, do momentu aż brzegi ciastek będą zarumienione.
  7. Świeżo po wyjęciu w piekarnika ciastka będą miękkie; odczekaj 5 minut i przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 535 kcal
  • Węglowodany: 45 g 
  • Tłuszcze: 34 g
  • Białko: 14 g
  • Błonnik: 4 g

Porcja (zakładając 20 ciastek)

  • 175 kcal
  • Węglowodany: 15 g 
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze