Dzisiaj zaprezentuję sposób na proste i pyszne ciasteczka orzechowe.
Stanowią idealny dodatek do kawy, wybornie smakują i bardzo fajnie chrupią dzięki dużym kawałkom orzeszków. Są nie tylko pyszne, ale i wartościowe odżywczo dzięki błonnikowi i zdrowym tłuszczom z orzechów. Serdecznie polecam!
Lista składników
- 125 g masła
- 1 szklanka (150 g) brązowego cukru
- 6 łyżek (125 g) masła orzechowego
- 1 jajko
- Szklanka (150 g) mąki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 garście (125 g) orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania
- Masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski i utrzyj z cukrem.
- Następnie dodaj masło orzechowe oraz jajko; miksuj to połączenia składników.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia; wmieszaj w masę, używając miksera na niskich obrotach.
- Dodaj orzeszki; wymieszaj całość łyżką albo szpatułką do równego rozprowadzenia orzeszków w cieście.
- Używając łyżeczki, wyłóż ciasteczka na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 190oC w funkcji góra dół przez 16 minut, do momentu aż brzegi ciastek będą zarumienione.
- Świeżo po wyjęciu w piekarnika ciastka będą miękkie; odczekaj 5 minut i przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 535 kcal
- Węglowodany: 45 g
- Tłuszcze: 34 g
- Białko: 14 g
- Błonnik: 4 g
Porcja (zakładając 20 ciastek)
- 175 kcal
- Węglowodany: 15 g
- Tłuszcze: 11 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz