Zapraszam na przepis na domowy sos barbecue.
Domowe sosy to zawsze dobry pomysł w sezonie grillowym. Ten sos barbecue świetnie sprawdzi się jako marynata do mięs przygotowanych w piekarniku czy na grillu właśnie, ale też jako dip do przekąsek lub nawet sos do pizzy. Ta propozycja stanowi fantastyczne połączenie smaków; lekka słodycz fajnie łączy się z kwaśnością octu, a całość jest podkreślana przez wędzony aromat i pikantność płynącą z przypraw.
Składniki, przepis i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Szklanka ketchupu (240 g)
- ¼ szklanki wody (60 g)
- ¼ szklanki octu jabłkowego (60 g)
- ¼ szklanki brązowego cukru (50 g)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
Sposób przygotowania
- Rozgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez około minutę.
- Dodaj cukier i przyprawy: wędzoną paprykę, chili i pieprz cayenne. Wymieszaj i podsmażaj przez kolejną minutę.
- Wlej ocet jabłkowy i wodę. Mieszaj do momentu, aż rozpuści się cukier.
- Dodaj ketchup. Gotuj, aż odparuje około 1/3 płynu, mieszając od czasu do czasu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 148 kcal
- Węglowodany: 22 g
- Tłuszcze: 6 g
- Białko: 1 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz