Domowy sos barbecue

 Zapraszam na przepis na domowy sos barbecue.


 

Domowe sosy to zawsze dobry pomysł w sezonie grillowym. Ten sos barbecue świetnie sprawdzi się jako marynata do mięs przygotowanych w piekarniku czy na grillu właśnie, ale też jako dip do przekąsek lub nawet sos do pizzy. Ta propozycja stanowi fantastyczne połączenie smaków; lekka słodycz fajnie łączy się z kwaśnością octu, a całość jest podkreślana przez wędzony aromat i pikantność płynącą z przypraw.

Składniki, przepis i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Szklanka ketchupu (240 g)
  • ¼ szklanki wody (60 g)
  • ¼ szklanki octu jabłkowego (60 g)
  • ¼ szklanki brązowego cukru (50 g)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj przez około minutę.
  2. Dodaj cukier i przyprawy: wędzoną paprykę, chili i pieprz cayenne. Wymieszaj i podsmażaj przez kolejną minutę.
  3. Wlej ocet jabłkowy i wodę. Mieszaj do momentu, aż rozpuści się cukier.
  4. Dodaj ketchup. Gotuj, aż odparuje około 1/3 płynu, mieszając od czasu do czasu.
  5. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 148 kcal
  • Węglowodany: 22 g 
  • Tłuszcze: 6 g
  • Białko: 1 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze