Zapraszam na przepis na pikantne pałki drobiowe z piekarnika.
Jest to dobry pomysł na obiad dla zabieganych – wymaga minimalnego nakładu pracy, a pałek nie trzeba marynować dla uzyskania pełni smaku. Można je podawać z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą czy sałatkami. Poniżej podaję przepis na pałki glazurowane sosem buffalo – ale równie dobrze sprawdzi się też domowy sos barbecue.
Lista składników
- 1 kg pałek z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 0.5 szklanki (80 g) sosu chili
- 4 łyżki miodu
- 120 g masła
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Wlej oliwę do oczyszczonych pałek z kurczaka. Przypraw czosnkiem oraz solidną szczyptą soli i pieprzu.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i umieść na niej kratkę. Wyłóż na nią pałki. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180oC z termoobiegiem na 50 minut; obróć pałki w połowie pieczenia.
- W tym czasie przygotuj pikantny sos. W rondelku rozpuść masło; dodaj do niego ostry sos i miód. Całość wymieszaj i gotuj do lekkiego zredukowania.
- Po upływie 50 minut wyjmij pałki z piekarnika i nasmaruj dokładnie sosem. Włóż je z powrotem do piekarnika nastawionego na funkcję grilla na około 5 minut, do skarmelizowania sosu.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając
4 porcje):
- 331 kcal
- Węglowodany: 10 g
- Tłuszcze: 21 g
- Białko: 23 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz