Pieczone pałki kurczacze w pikantnej glazurze

 Zapraszam na przepis na pikantne pałki drobiowe z piekarnika.


 Jest to dobry pomysł na obiad dla zabieganych – wymaga minimalnego nakładu pracy, a pałek nie trzeba marynować dla uzyskania pełni smaku. Można je podawać z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą czy sałatkami. Poniżej podaję przepis na pałki glazurowane sosem buffalo – ale równie dobrze sprawdzi się też domowy sos barbecue.

Lista składników

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy
  • 0.5 szklanki (80 g) sosu chili
  • 4 łyżki miodu
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Wlej oliwę do oczyszczonych pałek z kurczaka. Przypraw czosnkiem oraz solidną szczyptą soli i pieprzu.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i umieść na niej kratkę. Wyłóż na nią pałki. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180oC z termoobiegiem na 50 minut; obróć pałki w połowie pieczenia.
  3. W tym czasie przygotuj pikantny sos. W rondelku rozpuść masło; dodaj do niego ostry sos i miód. Całość wymieszaj i gotuj do lekkiego zredukowania.
  4. Po upływie 50 minut wyjmij pałki z piekarnika i nasmaruj dokładnie sosem. Włóż je z powrotem do piekarnika nastawionego na funkcję grilla na około 5 minut, do skarmelizowania sosu.
  5. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 4 porcje):
  • 331 kcal
  • Węglowodany: 10 g 
  • Tłuszcze: 21 g
  • Białko: 23 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze