Zapraszam na przepyszną zupę rodem z Azji.
Zupa przygotowana w ten sposób to prawdziwa uczta dla zmysłów. Soczyste mięso w połączeniu z chrupkimi, świeżymi warzywami i aromatycznym rosołem zadowoli każdego smakosza.
Lista składników
- 900 ml wywaru drobiowego
- 1 marchew
- 1 por
- 2 łyżki imbiru
- 2 porcje makaronu do ramenu (120 g)
- 100 g kiełków fasoli mung
- 3-4 zielone cebulki
- pół małej czerwonej cebuli
- świeża kolendra
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- 200 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu słodowego
- 1.5 łyżki sosu sweet chili
- 2 łyżki sosu rybnego
Sposób przygotowania
- Przygotuj wywar. Obierz marchew i oczyść pora; pokrój je na kawałki i dodaj je do rosołu drobiowego lub warzywnego razem z imbirem. Wstaw na średni ogień i doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.
- Przygotuj sos do ramenu. W miseczce wymieszaj łyżeczkę cukru, łyżkę octu, półtora łyżki sosu sweet chili i dwie łyżki sosu rybnego.
- Przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w drobne piórka. Pokrój zieloną cebulkę. Oczyść i pokrój papryczkę chili. Posiekaj kolendrę. Jeśli używasz świeżych kiełków, zblanszuj je. Limonkę pokrój w ćwiartki.
- Przygotuj mięso. Nasmaruj stek z obu stron olejem i wrzuć go na dobrze rozgrzaną patelnią grillową. Smaż z każdej strony przez 3-4 minuty, żeby uzyskać średnio wysmażone mięso. Na koniec smażenia przysmaż mięso po bokach. Odstaw na 3 minuty i nasmaruj po obu stronach sosem teriyaki.
- Po upływie pół godziny odcedź warzywa z wywaru i dodaj sos do ramenu. Przykryj garnek i pozostaw na małym ogniu, żeby utrzymać temperaturę.
- Ugotuj makaron do ramenu według instrukcji na opakowaniu.
- Złóż danie: wyłóż makaron do misek i zalej wywarem. Dodaj mięso i świeże warzywa; przyozdób kolendrą i limonką.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2 porcje)
- 518 kcal
- Węglowodany: 63 g
- Tłuszcze: 9 g
- Białko: 44 g
- Błonnik: 3 g
Komentarze
Prześlij komentarz