Zupa w stylu azjatyckim z wołowiną i makaronem ramen

Zapraszam na przepyszną zupę rodem z Azji.

Zupa przygotowana w ten sposób to prawdziwa uczta dla zmysłów. Soczyste mięso w połączeniu z chrupkimi, świeżymi warzywami i aromatycznym rosołem zadowoli każdego smakosza.

Lista składników

  • 900 ml wywaru drobiowego
  • 1 marchew
  • 1 por
  • 2 łyżki imbiru
  • 2 porcje makaronu do ramenu (120 g)
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 3-4 zielone cebulki
  • pół małej czerwonej cebuli
  • świeża kolendra
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu słodowego
  • 1.5 łyżki sosu sweet chili
  • 2 łyżki sosu rybnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj wywar. Obierz marchew i oczyść pora; pokrój je na kawałki i dodaj je do rosołu drobiowego lub warzywnego razem z imbirem. Wstaw na średni ogień i doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.
  2. Przygotuj sos do ramenu. W miseczce wymieszaj łyżeczkę cukru, łyżkę octu, półtora łyżki sosu sweet chili i dwie łyżki sosu rybnego.
  3. Przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w drobne piórka. Pokrój zieloną cebulkę. Oczyść i pokrój papryczkę chili. Posiekaj kolendrę. Jeśli używasz świeżych kiełków, zblanszuj je. Limonkę pokrój w ćwiartki.
  4. Przygotuj mięso. Nasmaruj stek z obu stron olejem i wrzuć go na dobrze rozgrzaną patelnią grillową. Smaż z każdej strony przez 3-4 minuty, żeby uzyskać średnio wysmażone mięso. Na koniec smażenia przysmaż mięso po bokach. Odstaw na 3 minuty i nasmaruj po obu stronach sosem teriyaki.
  5. Po upływie pół godziny odcedź warzywa z wywaru i dodaj sos do ramenu. Przykryj garnek i pozostaw na małym ogniu, żeby utrzymać temperaturę.
  6. Ugotuj makaron do ramenu według instrukcji na opakowaniu.
  7. Złóż danie: wyłóż makaron do misek i zalej wywarem. Dodaj mięso i świeże warzywa; przyozdób kolendrą i limonką.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 2 porcje)

  • 518 kcal
  • Węglowodany: 63 g 
  • Tłuszcze: 9 g
  • Białko: 44 g
  • Błonnik: 3 g



Komentarze