Zapraszam na przepis na klasyczne włoskie danie z polskim twistem.
Zaprezentowane poniżej risotto z grzybami leśnymi jest kremowe i pełne smaku; to przepyszna propozycja na sycący, satysfakcjonujący obiad lub romantyczną kolację. Zarówno grzyby, jak i pieczarki wnoszą własne nuty smakowe podbite wytrawnym winem. Pamiętaj, aby użyć ryżu o okrągłych ziarnach, dobrze nasiąkającego płynami – arborio, carnaroli czy loto.
By danie było wegetariańskie, zastąp parmezan serem z podpuszczki mikrobiologicznej.
Lista składników
- 3-4 garście (50 g) suszonych grzybów
- Pęczek natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki (30 ml) oleju
- 500 ml bulionu
warzywnego
- 300 g ryżu do risotto (np. arborio)
- 175 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki (25 g) masła
- 100 g parmezanu lub alternatywy z podpuszczki mikrobiologicznej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Zalej suszone grzyby wrzątkiem i postaw na średnio niskim ogniu. Gotuj do miękkości – przez około 25 minut. Zachowaj wywar.
- Pokrój drobno cebulę i czosnek. Posiekaj pietruszkę. Pokrój pieczarki w cienkie plasterki.
- W szerokim rondlu o grubym dnie podgrzej olej. Podsmaż cebulę oraz czosnek.
- Dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru.
- Łyżką cedzakową przełóż podgotowane grzyby do rondla. Do wywaru, w którym gotowały się grzyby, dodaj bulion i przykryj garnek. Podsmażaj grzyby przez kilka minut. Dodaj sól I pieprz.
- Dodaj ryż do risotto; smaż przez kilka minut, aż brzegi ziaren staną się półprzezroczyste.
- Do ryżu dodaj białe, wytrawne wino. Gotuj bez przykrycia, aż ryż wchłonie płyn.
- Stopniowo, po jedną, dwie chochelki, dodawaj grzybowo-warzywny wywar do ryżu. Gotuj bez przykrycia i mieszaj od czasu do czasu. Przez dodaniem następnej partii poczekaj, aż ryż wchłonie płyn.
- Po wykorzystaniu całego płynu dodaj dwie łyżki masła i wmieszaj je w danie.
- Wyłącz ogień i dodaj połowę świeżo startego parmezanu. Dodaj połowę natki pietruszki. Przemieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut. Dodaj kolejną część parmezanu.
- Przed zaserwowaniem posyp porcje resztą parmezanu oraz pietruszki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 131 kcal
- Węglowodany: 18 g
- Tłuszcze: 4 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
Porcja (zakładając 4 porcje):
- 506 kcal
- Węglowodany: 69 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 15 g
- Błonnik: 5 g
Zrobione! wyszło super :)
OdpowiedzUsuń