Zapraszam na przepis na roladę bezową z owocami.
Jest to deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale też wybornie smakuje. Beza jest lekka, a jej słodycz równoważy kwasek limonki i świeżość malin. To świetna propozycja na imprezę w małym gronie.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 4 białka
- 1¼ szklanki (250 g) cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 300 ml śmietany (36%)
- Skórka z limonki
- 2 szklanki (200 g) malin
- 1-2 nektarynki
Sposób przygotowania
- Schłodzone białka wlej do suchej, czystej miski. Ubijaj je mikserem na wysokich obrotach, aż będą puszyste i niemal sztywne. Następnie dodaj małymi partiami cały cukier.
- W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą ocet oraz skrobię. Dodaj je do białek i miksuj jeszcze przez 20 sekund, do pełnego połączenia.
- Masę wyłóż do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm. Piecz przez 10 minut w temperaturze 190oC w funkcji góra dół; zmniejsz temperaturę do 160oC i piecz jeszcze 5 minut.
- Wyjmij bezę z piekarnika i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij bezę z blaszki: odwróć ją na czysty ręcznik kuchenny pokryty papierem do pieczenia. Odstaw na 2 godziny do całkowitego wystudzenia.
- Po tym czasie wlej schłodzoną śmietanę do miski i ubij ją mikserem na wysokich obrotach. Po ubiciu delikatnie wmieszaj do śmietany startą skórkę z limonki.
- Bitą śmietanę wyłóż na wystudzoną bezę i równo rozprowadź po powierzchni. Na śmietanie ułóż warstwę malin oraz pokrojonych nektarynek.
- Roladę ułóż krótszym bokiem do siebie i zwiń ją w miarę ciasno, pomagając sobie przy tym ręcznikiem.
- Pokrojoną roladę przyozdób dodatkowymi owocami i startą skórką z limonki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 8
porcji)
- 318 kcal
- Węglowodany: 35 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 3 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz