Rolada bezowa z owocami

Zapraszam na przepis na roladę bezową z owocami.

 

Jest to deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale też wybornie smakuje. Beza jest lekka, a jej słodycz równoważy kwasek limonki i świeżość malin. To świetna propozycja na imprezę w małym gronie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 


Lista składników

  • 4 białka
  • 1¼ szklanki (250 g) cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 300 ml śmietany (36%)
  • Skórka z limonki
  • 2 szklanki (200 g) malin
  • 1-2 nektarynki

Sposób przygotowania

  1. Schłodzone białka wlej do suchej, czystej miski. Ubijaj je mikserem na wysokich obrotach, aż będą puszyste i niemal sztywne. Następnie dodaj małymi partiami cały cukier.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą ocet oraz skrobię. Dodaj je do białek i miksuj jeszcze przez 20 sekund, do pełnego połączenia.
  3. Masę wyłóż do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 23 cm. Piecz przez 10 minut w temperaturze 190oC w funkcji góra dół; zmniejsz temperaturę do 160oC i piecz jeszcze 5 minut.
  4. Wyjmij bezę z piekarnika i odstaw na 5 minut do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij bezę z blaszki: odwróć ją na czysty ręcznik kuchenny pokryty papierem do pieczenia. Odstaw na 2 godziny do całkowitego wystudzenia.
  5. Po tym czasie wlej schłodzoną śmietanę do miski i ubij ją mikserem na wysokich obrotach. Po ubiciu delikatnie wmieszaj do śmietany startą skórkę z limonki.
  6. Bitą śmietanę wyłóż na wystudzoną bezę i równo rozprowadź po powierzchni.  Na śmietanie ułóż warstwę malin oraz pokrojonych nektarynek.
  7. Roladę ułóż krótszym bokiem do siebie i zwiń ją w miarę ciasno, pomagając sobie przy tym ręcznikiem.
  8. Pokrojoną roladę przyozdób dodatkowymi owocami i startą skórką z limonki.
  9. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 8 porcji)
  • 318 kcal
  • Węglowodany: 35 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 3 g
  • Błonnik: 1 g




Komentarze