Dip serowo-piwny

 Zapraszam na przepis na mocno chmielowy dip serowy.

Przygotujemy go na bazie beszamelu dla dorosłych - z piwem zamiast mleka. Smak sosu oczywiście zależy przede wszystkim od wybranego przez Was piwa. Ja wybrałem IPA z lokalnego browaru, ale myślę, że popularne lagery sprawią się równie dobrze. Sos na pewno przypadnie do gustu piwoszom i będzie oryginalnym dodatkiem zarówno do grilla, jak i do imprezowych przekąsek.

Lista składników

  • 1 łyżka (15 g) masła
  • 1 łyżka (15 g) mąki
  • 250 ml piwa
  • 0.5 kostki (150 g) sera
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Zetrzyj ser na tarce.
  2. W rondelku rozpuść masło. Podsmaż na nim mąkę, aż utraci surowość i zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach.
  3. Do garnka dodaj piwo – uwaga, może się zapienić! Podgrzewaj, aż zacznie się lekko gotować. Dodaj musztardę.
  4. Partiami dodaj cały ser; mieszaj po każdej porcji do rozpuszczenia.
  5. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 264 kcal
  • Węglowodany: 7 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 12 g
  • Błonnik: 0 g


Komentarze