Zapraszam na przepis na mocno chmielowy dip serowy.
Przygotujemy go na bazie beszamelu dla dorosłych - z piwem zamiast mleka. Smak sosu oczywiście zależy przede wszystkim od wybranego przez Was piwa. Ja wybrałem IPA z lokalnego browaru, ale myślę, że popularne lagery sprawią się równie dobrze. Sos na pewno przypadnie do gustu piwoszom i będzie oryginalnym dodatkiem zarówno do grilla, jak i do imprezowych przekąsek.
Lista składników
- 1 łyżka (15 g) masła
- 1 łyżka (15 g) mąki
- 250 ml piwa
- 0.5 kostki (150 g) sera
- 1 łyżeczka musztardy (10 g)
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Zetrzyj ser na tarce.
- W rondelku rozpuść masło. Podsmaż na nim mąkę, aż utraci surowość i zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach.
- Do garnka dodaj piwo – uwaga, może się zapienić! Podgrzewaj, aż zacznie się lekko gotować. Dodaj musztardę.
- Partiami dodaj cały ser; mieszaj po każdej porcji do rozpuszczenia.
- Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 264 kcal
- Węglowodany: 7 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz