Fantastyczne ciasto czekoladowe

Dzisiaj zapraszam na niesamowity deser, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Przygotujemy wilgotne ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy, które przełożymy prostym kremem na bazie mascarpone. 

 
Połączenie czekolady i pomarańczy wychodzi tutaj fantastycznie. Niesamowicie wilgotne ciasto czekoladowe sprawia wrażenie, jakby było wręcz nasączone. W smaku wyraźnie wyczujecie zarówno kakao, jak i pomarańcze, a jego słodycz jest idealnie równoważona przez mocno czekoladowy krem. Ciasto w zasadzie bardzo proste, a na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach i domownikach.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników (na tortownicę o średnicy 20 cm)

  • Czubata szklanka (175 g) mąki pszennej
  • 4 łyżki (50 g) ciemnego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 i ¼ szklanki (250 g) cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml Fanty
  • Skórka z jednej pomarańczy

Przełożenie i dekoracja

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g ciemnej czekolady
  • Dwie kostki ciemnej czekolady do starcia

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesiej 175 g mąki pszennej, 50 g ciemnego kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek przemieszaj krótko zawartość naczynia przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.
  2. Do osobnej, dużej miski przełóż 125 g miękkiego masła i 250 g cukru. Zawartość naczynia ucieraj przy pomocy miksera do chwili, aż cukier się rozpuści, a całość utworzy gładką i w miarę puszystą masę.
  3. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zacznij dodawać do masła naprzemiennie trzy duże jajka, przygotowane przed chwilą składniki suche i 200 ml gazowanego napoju pomarańczowego. Ciasto mieszaj krótko po dodaniu każdego składnika na niskich obrotach, tylko do całkowitego połączenia. Postaraj się nie przemieszać ciasta, bo wyjdzie zwarte i ciężkie. Po każdej porcji napoju możesz mieć wrażenie, że ciasto się rozwarstwia. Jest to normalne; po dodaniu mąki wszystko powinno się ze sobą związać bez najmniejszego problemu. Po dodaniu wszystkich składników wmieszaj w ciasto startą skórkę z jednej pomarańczy.
  4. Gotowe ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Po przelaniu ciasta do formy rozprowadź je po całej powierzchni i wyrównaj jego wierzch przy pomocy sylikonowej szpatułki.
  5. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do lekkiego przestudzenia na 10, 15 minut. Następnie wyjmij je z formy na kratkę i odstaw na minimum dwie godziny, do całkowitego wystudzenia.
  6. Kiedy ciasto jest już chłodne, przygotuj prosty czekoladowy krem. Do niewielkiego naczynia przełóż 150 g ciemnej czekolady (72%). Naczynie wstaw do mikrofali na 15 sekund, wyjmij je, krótko przemieszaj i ponownie wstaw do mikrofali na kolejne 15 sekund. Powtarzaj te kroki do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Po uzyskaniu gładkiego płynu odstaw czekoladę do przestudzenia, aż stanie się letnia w dotyku.
  7. Do osobnej, dużej miski przełóż 250 g zimnego serka mascarpone i dodaj do niego 250 ml zimnej śmietanki (36%). Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera, aż masa wyraźnie zgęstnieje, a łopatki miksera będą zostawiać na niej widoczny ślad. Nie ubijaj masy na sztywno, bo bardzo mocno zgęstnieje po dodaniu czekolady.
  8. Do tak przygotowanej śmietanki i mascarpone dodaj wystudzoną czekoladę. Całość krótko przemieszaj na niskich obrotach, tylko do równego rozprowadzenia czekolady w śmietance.
  9. Wystudzone ciasto przetnij na pół, używając do tego długiego noża z ząbkami albo noża strunowego. Jeśli chcesz, wyrównaj górę ciasta. Ciasto zaraz po wystudzeniu będzie delikatne i łatwo je uszkodzić.
  10. Podkładkę lub talerz, na którym będziesz podawać ciasto, posmaruj niewielką ilością kremu, dzięki czemu ciasto czekoladowe nie będzie się przesuwać. Na dolną połowę ciasta wyłóż 1/4 kremu i rozprowadź go szpatułką po całej powierzchni. Na krem wyłóż górną połowę ciasta. Wyłóż na górę ciasta kolejną porcję kremu. Użyj go tyle, żeby pokrył ciasto i skleił wszelkie okruchy, które na tym etapie mogą utrudniać dekorację. Po pokryciu góry zacznij zajmować się bokami. Najpierw nałóż krem w taki sposób, żeby pokrył boki i wypełnił ewentualne braki pomiędzy kawałkami ciasta. Następnie zdejmuj nadmiar kremu przy pomocy szerokiej łopatki i dokładaj go tam, gdzie utworzyły się dziury. Gotowe ciasto udekoruj dwiema startymi kostkami ciemnej czekolady.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 410 kcal
  • Węglowodany: 33 g 
  • Tłuszcze: 28 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 12 kawałków)

  • 484 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 34 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 2 g

Komentarze

Prześlij komentarz