Domowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dzisiaj zapraszam na jedno z najprostszych ciast, które świetnie smakuje w towarzystwie sezonowych owoców, ale też jednego konkretnego warzywa. Przygotujemy puszyste, delikatnie cytrynowe ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i przyjemnie cytrusowym lukrem.


Takie ciasta lubię najbardziej: roboty przy nich niewiele, a efekt jest piorunujący. Drożdżowiec wyszedł puszysty i przyjemnie cytrynowy, a rabarbar jest mięciutki, wilgotny i delikatnie kwaskowy. Do tego mamy chrupiącą kruszonkę i osładzający to wszystko lukier. Proste, swojskie, przepyszne ciasto.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.



Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)

Ciasto

  • 2 i 2/3 szklanki (400g) mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki (60g) cukru
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 150 ml letniego mleka
  • Skórka z jednej cytryny
  • 200 g rabarbaru

Kruszonka

  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 25 g cukru

Lukier

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Do dużej miski przesyp 400 g mąki pszennej, 60 g drobnego białego cukru i 7 g drożdży instant. Składniki suche przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia cukru i drożdży w mące.
  2. Po wymieszaniu składników suchych dodaj do nich 3 duże jajka, 150 ml lekko podgrzanego mleka i 80 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Na końcu dodaj świeżo startą skórkę z jednej cytryny. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą miksera z łopatkami do ciasta drożdżowego. Na początku rób to na niskich obrotach, tylko do wchłonięcia całej mąki przez płyn i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Następnie zwiększ obroty i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Ciasto po wyrobieniu stanie się gęste, ale nadal będzie płynne i mocno klejące. Dzięki temu, że jest dosyć luźne, poradzi sobie z nim większość mikserów.
  3. Po 5 minutach odłóż mikser. Oczyść ściany miski z pozostałości ciasta za pomocą sylikonowej szpatułki i upewnij się, że na dnie naczynia nie pozostała nierozmieszana mąka. Następnie szczelnie zamknij naczynie za pomocą folii spożywczej i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. U mnie jest to piekarnik rozgrzany do 35 stopni Celsjusza.
  4. Pod koniec wyrastania ciasta zajmij się kruszonką. Do niewielkiej miski wsyp 50 g mąki pszennej, 25 g drobnego białego cukru oraz taką samą ilość zimnego masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę i cukier, tylko do chwili, kiedy całość zacznie przypominać mokry piasek.
  5. Po 60 minutach przełóż wyrośnięte ciasto do formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Spód blachy wyłóż najpierw papierem do pieczenia, a boki natłuść i oprósz kaszą manną, mąką lub bułką tartą.
  6. Po przełożeniu ciasta do formy, powoli i cierpliwie rozprowadź ciasto po całej powierzchni za pomocą sylikonowej szpatułki lub naoliwionych dłoni. Przy okazji postaraj się też wyrównać wierzch drożdżówki.
  7. Wyłóż na ciasto 200 g pokrojonego w dosyć grube plasterki rabarbaru i wysyp na wierzch kruszonkę. Tak przygotowane ciasto luźno przykryj folią spożywczą i odstaw jeszcze na 20 minut, żeby odpoczęło i podrosło.       
  8. Po tym czasie zdejmij z niego folię spożywczą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 30 – 35 minut, do suchego patyczka. Jeśli góra ciasta będzie zbyt szybko nabierać koloru, możecie przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia, na około dwie godziny.
  9. Przygotuj prosty lukier. Do niewielkiej miseczki przełóż 60 g cukru pudru i dodaj do niego jedną-dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zawartość naczynia przemieszaj do uzyskania w miarę płynnego lukru. Gotowy lukier wylej bezpośrednio na ciasto.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g

  • 289 kcal
  • Węglowodany: 44 g 
  • Tłuszcze: 10 g
  • Białko: 7 g
  • Błonnik: 1 g

1 kawałek (zakładając 16 kawałków)

  • 204 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 5 g
  • Błonnik: 1 g

Komentarze

Prześlij komentarz