Dzisiaj zapraszam na jedno z najprostszych ciast, które świetnie smakuje w towarzystwie sezonowych owoców, ale też jednego konkretnego warzywa. Przygotujemy puszyste, delikatnie cytrynowe ciasto drożdżowe z rabarbarem, kruszonką i przyjemnie cytrusowym lukrem.
Takie ciasta lubię najbardziej: roboty przy nich niewiele, a efekt jest piorunujący. Drożdżowiec wyszedł puszysty i przyjemnie cytrynowy, a rabarbar jest mięciutki, wilgotny i delikatnie kwaskowy. Do tego mamy chrupiącą kruszonkę i osładzający to wszystko lukier. Proste, swojskie, przepyszne ciasto.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników (na blaszkę 18 x 28 cm)
Ciasto
- 2 i 2/3 szklanki (400g) mąki pszennej
- 4 czubate łyżki (60g) cukru
-
7 g drożdży instant lub 25 g
świeżych drożdży
- 80 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 150 ml letniego mleka
- Skórka z jednej cytryny
- 200 g rabarbaru
Kruszonka
- 50 g mąki
- 25 g masła
- 25 g cukru
Lukier
- 2 łyżki soku z cytryny
- 60 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesyp 400 g mąki pszennej, 60 g drobnego białego cukru i 7 g drożdży instant. Składniki suche przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia cukru i drożdży w mące.
- Po wymieszaniu składników suchych dodaj do nich 3 duże jajka, 150 ml lekko podgrzanego mleka i 80 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Na końcu dodaj świeżo startą skórkę z jednej cytryny. Zawartość naczynia wymieszaj za pomocą miksera z łopatkami do ciasta drożdżowego. Na początku rób to na niskich obrotach, tylko do wchłonięcia całej mąki przez płyn i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Następnie zwiększ obroty i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Ciasto po wyrobieniu stanie się gęste, ale nadal będzie płynne i mocno klejące. Dzięki temu, że jest dosyć luźne, poradzi sobie z nim większość mikserów.
- Po 5 minutach odłóż mikser. Oczyść ściany miski z pozostałości ciasta za pomocą sylikonowej szpatułki i upewnij się, że na dnie naczynia nie pozostała nierozmieszana mąka. Następnie szczelnie zamknij naczynie za pomocą folii spożywczej i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około godzinę. U mnie jest to piekarnik rozgrzany do 35 stopni Celsjusza.
- Pod koniec wyrastania ciasta zajmij się kruszonką. Do niewielkiej miski wsyp 50 g mąki pszennej, 25 g drobnego białego cukru oraz taką samą ilość zimnego masła. Tłuszcz wetrzyj w mąkę i cukier, tylko do chwili, kiedy całość zacznie przypominać mokry piasek.
- Po 60 minutach przełóż wyrośnięte ciasto do formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Spód blachy wyłóż najpierw papierem do pieczenia, a boki natłuść i oprósz kaszą manną, mąką lub bułką tartą.
- Po przełożeniu ciasta do formy, powoli i cierpliwie rozprowadź ciasto po całej powierzchni za pomocą sylikonowej szpatułki lub naoliwionych dłoni. Przy okazji postaraj się też wyrównać wierzch drożdżówki.
- Wyłóż na ciasto 200 g pokrojonego w dosyć grube plasterki rabarbaru i wysyp na wierzch kruszonkę. Tak przygotowane ciasto luźno przykryj folią spożywczą i odstaw jeszcze na 20 minut, żeby odpoczęło i podrosło.
- Po tym czasie zdejmij z niego folię spożywczą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 30 – 35 minut, do suchego patyczka. Jeśli góra ciasta będzie zbyt szybko nabierać koloru, możecie przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia, na około dwie godziny.
- Przygotuj prosty lukier. Do niewielkiej miseczki przełóż 60 g cukru pudru i dodaj do niego jedną-dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Zawartość naczynia przemieszaj do uzyskania w miarę płynnego lukru. Gotowy lukier wylej bezpośrednio na ciasto.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 289 kcal
- Węglowodany: 44 g
- Tłuszcze: 10 g
- Białko: 7 g
- Błonnik: 1 g
1 kawałek (zakładając 16 kawałków)
- 204 kcal
- Węglowodany: 31 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Rewelacyjnie panu wyszło! Gotuję od wielu lat i nie upiekłabym lepszego :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń