Babeczki z malinami i migdałami

Zapraszam na przepis na babeczki z malinami i migdałami.


Babeczki są puszyste, lekko kwaskowe od malin, a migdały przyjemnie chrupią pod zębami. Świetnie się prezentują i błyskawicznie można je przygotować, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Z przepisu wychodzi 12 sztuk.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.


Lista składników

  • 1.5 szklanki (175 g) mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 ml odtłuszczonej śmietany
  • ¾ szklanki (150 g) cukru
  • 3 łyżki (50 g) migdałów + 1 łyżka (15 g) do posypania babeczek
  • 1 szklanka malin
  • Cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Rozdrobnij migdały, siekając je drobno nożem lub używając blendera.
  2. Do miski dodaj śmietanę, cukier oraz jajka. Ubijaj mikserem, aż składniki się połączą.
  3. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę oraz posiekane migdały. Dobrze wymieszaj mikserem.
  4. W blaszce do muffinek umieść papierowe formy i wypełnij je ciastem. Na wierzchu każdej z nich ułóż maliny oraz trochę płatków migdałowych.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół lub 160oC z termoobiegiem przez około 20 minut.
  6. Po upieczeniu pozostaw muffinki w blaszce na około 5 minut, a następnie przełóż na kratkę do pełnego wystudzenia. Ozdób cukrem pudrem.
  7. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 12 babeczek)
  • 155 kcal
  • Węglowodany: 27 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze