Zapraszam na przepis na babeczki z malinami i migdałami.
Babeczki są
puszyste, lekko kwaskowe od malin, a migdały przyjemnie chrupią pod zębami.
Świetnie się prezentują i błyskawicznie można je przygotować, kiedy goście wpadną
z niezapowiedzianą wizytą. Z przepisu wychodzi 12 sztuk.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
- 1.5 szklanki (175 g) mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 ml odtłuszczonej śmietany
- ¾ szklanki (150 g) cukru
- 3 łyżki (50 g) migdałów + 1 łyżka (15 g) do posypania babeczek
- 1 szklanka malin
- Cukier puder
Sposób przygotowania
- Rozdrobnij migdały, siekając je drobno nożem lub używając blendera.
- Do miski dodaj śmietanę, cukier oraz jajka. Ubijaj mikserem, aż składniki się połączą.
- Dodaj proszek do pieczenia, mąkę oraz posiekane migdały. Dobrze wymieszaj mikserem.
- W blaszce do muffinek umieść papierowe formy i wypełnij je ciastem. Na wierzchu każdej z nich ułóż maliny oraz trochę płatków migdałowych.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół lub 160oC z termoobiegiem przez około 20 minut.
- Po upieczeniu pozostaw muffinki w blaszce na około 5 minut, a następnie przełóż na kratkę do pełnego wystudzenia. Ozdób cukrem pudrem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 12
babeczek)
- 155 kcal
- Węglowodany: 27 g
- Tłuszcze: 4 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz