Chlebek ziołowy

Zapraszam na ziołowe pieczywo, które świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatek, mięs z grilla czy zwykłych, codziennych kanapek.


Pieczywo jest puszyste, a aromat ziół przyjemnie komponuje się z lekką nutką smażonej cebulki. Użyjcie oczywiście swojego ulubionego bukietu! Całość uzupełnia chrupiący ser zapieczony na wierzchu skórki.

Lista składników

  • 3 szklanki (450 g) mąki chlebowej + ok. 50 g do podsypania
  • 1 saszetka (7 g) drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody
  • 1 szklanka (75 g) świeżo startego sera
  • 1 łyżka oleju
  • 2 małe czerwone cebule (ok. 150 g)
  • 3 łyżki świeżych ziół (np. tymianku, szałwii, natki pietruszki, majeranku)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj zaczyn. Do letniej wody wrzuć drożdże oraz cukier. Wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
  2. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę; smaż ją przez 3-4 minuty do zeszklenia, często mieszając. Odstaw do wystudzenia.
  3. Posiekaj drobno wybrane zioła.
  4. Do miski z mąką dodaj suszoną musztardę, sól oraz zioła. Dołóż 2/3 przygotowanego sera. Przemieszaj. Wlej zaczyn oraz dodaj wystudzoną cebulę. Używając drewnianej łyżki, dokładnie wymieszaj ciasto w misce, a następnie wyłóż je na podsypany mąką blat.
  5. Wyrabiaj ciasto na blacie, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.
  6. Przełóż ciasto do naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  7. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj przez chwilę, by wybić z niego powietrze. Podziel ciasto na dwie części i uformuj dwa walce długości około 30 cm; ułóż tak powstałe bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinaj powierzchnię bochenków, by nie popękały w trakcie pieczenia. Odstaw pod przykryciem na kolejnych 30 minut.
  8. Po upływie pół godziny posyp bochenki resztą startego sera.
  9. Piecz w temperaturze 220oC w funkcji góra dół lub 200oC z termoobiegiem przez około 25 minut, aż skórka nabierze złotego koloru.
  10. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystudzenia na 15 minut.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

100 g
  • 228 kcal
  • Węglowodany: 38 g 
  • Tłuszcze: 4 g
  • Białko: 9 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze