Zapraszam na ziołowe pieczywo, które świetnie się sprawdzi jako dodatek do sałatek, mięs z grilla czy zwykłych, codziennych kanapek.
Pieczywo jest puszyste, a aromat ziół przyjemnie komponuje się z lekką nutką smażonej cebulki. Użyjcie oczywiście swojego ulubionego bukietu! Całość uzupełnia chrupiący ser zapieczony na wierzchu skórki.
Lista składników
- 3 szklanki (450 g) mąki chlebowej + ok. 50 g do podsypania
- 1 saszetka (7 g) drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml wody
- 1 szklanka (75 g) świeżo startego sera
- 1 łyżka oleju
- 2 małe czerwone cebule (ok. 150 g)
- 3 łyżki świeżych ziół (np. tymianku, szałwii, natki pietruszki, majeranku)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
Sposób przygotowania
- Przygotuj zaczyn. Do letniej wody wrzuć drożdże oraz cukier. Wymieszaj i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę; smaż ją przez 3-4 minuty do zeszklenia, często mieszając. Odstaw do wystudzenia.
- Posiekaj drobno wybrane zioła.
- Do miski z mąką dodaj suszoną musztardę, sól oraz zioła. Dołóż 2/3 przygotowanego sera. Przemieszaj. Wlej zaczyn oraz dodaj wystudzoną cebulę. Używając drewnianej łyżki, dokładnie wymieszaj ciasto w misce, a następnie wyłóż je na podsypany mąką blat.
- Wyrabiaj ciasto na blacie, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.
- Przełóż ciasto do naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około dwie godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i wyrabiaj przez chwilę, by wybić z niego powietrze. Podziel ciasto na dwie części i uformuj dwa walce długości około 30 cm; ułóż tak powstałe bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinaj powierzchnię bochenków, by nie popękały w trakcie pieczenia. Odstaw pod przykryciem na kolejnych 30 minut.
- Po upływie pół godziny posyp bochenki resztą startego sera.
- Piecz w temperaturze 220oC w funkcji góra dół lub 200oC z termoobiegiem przez około 25 minut, aż skórka nabierze złotego koloru.
- Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystudzenia na 15 minut.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
100 g
- 228 kcal
- Węglowodany: 38 g
- Tłuszcze: 4 g
- Białko: 9 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz