Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Zapraszam na przepis na ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką.

 


Placek jest lekki i puszysty, banalnie prosty w przygotowaniu, a dodatkowego smaku nadają mu migdały, które trafią zarówno do  ciasta, jak i kruszonki. Śliwki są przyjemnie kwaskowe, migdały w kruszonce rewelacyjnie chrupią – prawdziwa uczta dla zmysłów!

Lista składników

Ciasto
  • 400 g śliwek
  • 175 g masła
  • 175 g cukru
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 g migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki esencji waniliowej

Kruszonka

  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 40 g migdałów

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania kruszonki. Do miski dodaj masło, cukier oraz mąkę. Zagniataj przez krótką chwilę, a następnie dodaj migdały i przemieszaj, by równo rozprowadziły się w kruszonce.
  2. Do masła w temperaturze pokojowej dodaj cukier i ucieraj mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się jasne i puszyste. Dodawaj po jednym jajku, mieszając do całkowitego połączenia.
  3. Zmniejsz obroty miksera i partiami dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz esencję waniliową.
  4. Zmiel migdały i dodaj je do ciasta. Wymieszaj ostatni raz, by rozprowadziły się w masie.
  5. Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki do pieczenia o średnicy 20 cm. Wyłóż na nią śliwki. Rozprowadź kruszonkę na wierzchu całego ciasta.
  6. Piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół przez 60-70 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wychodzi czysty. Jeśli góra za bardzo się rumieni, przykryj ciasto folią albo przełącz grzanie na dół.
  7. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w blaszce do wystudzenia na co najmniej 15 minut.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 12 porcji)
  • 321 kcal
  • Węglowodany: 32 g 
  • Tłuszcze: 19 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g



Komentarze