Zapraszam na przepis na ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką.
Placek jest lekki i puszysty, banalnie prosty w przygotowaniu, a dodatkowego smaku nadają mu migdały, które trafią zarówno do ciasta, jak i kruszonki. Śliwki są przyjemnie kwaskowe, migdały w kruszonce rewelacyjnie chrupią – prawdziwa uczta dla zmysłów!
Lista składników
Ciasto
- 400 g śliwek
- 175 g masła
- 175 g cukru
- 175 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 50 g migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki esencji waniliowej
Kruszonka
- 25 g masła
- 25 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 40 g migdałów
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania kruszonki. Do miski dodaj masło, cukier oraz mąkę. Zagniataj przez krótką chwilę, a następnie dodaj migdały i przemieszaj, by równo rozprowadziły się w kruszonce.
- Do masła w temperaturze pokojowej dodaj cukier i ucieraj mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się jasne i puszyste. Dodawaj po jednym jajku, mieszając do całkowitego połączenia.
- Zmniejsz obroty miksera i partiami dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz esencję waniliową.
- Zmiel migdały i dodaj je do ciasta. Wymieszaj ostatni raz, by rozprowadziły się w masie.
- Masę przełóż do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki do pieczenia o średnicy 20 cm. Wyłóż na nią śliwki. Rozprowadź kruszonkę na wierzchu całego ciasta.
- Piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół przez 60-70 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wychodzi czysty. Jeśli góra za bardzo się rumieni, przykryj ciasto folią albo przełącz grzanie na dół.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w blaszce do wystudzenia na co najmniej 15 minut.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 12
porcji)
- 321 kcal
- Węglowodany: 32 g
- Tłuszcze: 19 g
- Białko: 6 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz