Knedle ziemniaczane ze śliwkami

 

Zapraszam na przepis na knedle ziemniaczane ze śliwkami.

Lubię ten klasyczny wczesnojesienny obiad – to świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, która przyjdzie nam na ratunek, gdy ugotujemy za dużo ziemniaków. Śliwki są słodkawo-kwaskowe, ciasto mięciutkie, a bułka przyjemnie chrupie!

 


Lista składników

Knedle:

  • 350 g wystudzonych, ugotowanych ziemniaków
  • 300 g śliwek bez pestek
  • 0.5 szklanki (50 g) brązowego cukru
  • 1 szklanka (125 g) mąki + ok. 3 łyżki do podsypania
  • 1 jajko 
  • sól

Do podania:

  • 0.5 szklanki (60 g) bułki tartej
  • 40 g masła
  • 1 łyżka śmietany

 

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoce. Usuń ze śliwek pestki i pokrój je, w zależności od ich, wielkości w połówki lub ćwiartki. Gotowe owoce wymieszaj z cukrem.
  2. Przygotuj ciasto na knedle. Do ugotowanych, wystudzonych i ugniecionych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Ciasto mieszaj drewnianą łyżką do momentu rozgniecenia wszystkich grudek ziemniaków, które wytworzyły się w trakcie chłodzenia.
  3. Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i krótko wyrabiaj. Uformuj walec o grubości około 4 cm i podziel ciasto na 12 części.
  4. Każdą część ciasta rozpłaszcz na oprószonej mąką dłoni. Na środku tak powstałego placuszka ułóż śliwkę. Ciasto zamknij szczelnie wokół owocu. Uformowane knedle układaj na podsypanym mąką talerze lub stolnicy.
  5. Knedle wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Zamieszaj je delikatnie łyżką cedzakową, żeby nie przywarły do dna garnka. Gotuj przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie wyciągnij je łyżką cedzakową.
  6. Przygotuj bułkę tartą. Na patelni rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i podsmaż przez około 2 minuty do momentu, kiedy bułka nabierze złotego koloru.
  7. Gotowe knedle podaj z przysmażoną bułką tartą i gęstą kwaśną śmietaną.
  8. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 3 porcje):

  • 588 kcal
  • Węglowodany: 103 g 
  • Tłuszcze: 15 g
  • Białko: 12 g
  • Błonnik: 5 g 
 

Komentarze