Zapraszam na przepis na knedle ziemniaczane ze śliwkami.
Lubię ten klasyczny wczesnojesienny obiad – to świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, która przyjdzie nam na ratunek, gdy ugotujemy za dużo ziemniaków. Śliwki są słodkawo-kwaskowe, ciasto mięciutkie, a bułka przyjemnie chrupie!
Lista składników
Knedle:
- 350 g wystudzonych, ugotowanych ziemniaków
- 300 g śliwek bez pestek
- 0.5 szklanki (50 g) brązowego cukru
- 1 szklanka (125 g) mąki + ok. 3 łyżki do podsypania
- 1 jajko
- sól
Do podania:
- 0.5 szklanki (60 g) bułki tartej
- 40 g masła
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoce. Usuń ze śliwek pestki i pokrój je, w zależności od ich, wielkości w połówki lub ćwiartki. Gotowe owoce wymieszaj z cukrem.
- Przygotuj ciasto na knedle. Do ugotowanych, wystudzonych i ugniecionych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Ciasto mieszaj drewnianą łyżką do momentu rozgniecenia wszystkich grudek ziemniaków, które wytworzyły się w trakcie chłodzenia.
- Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i krótko wyrabiaj. Uformuj walec o grubości około 4 cm i podziel ciasto na 12 części.
- Każdą część ciasta rozpłaszcz na oprószonej mąką dłoni. Na środku tak powstałego placuszka ułóż śliwkę. Ciasto zamknij szczelnie wokół owocu. Uformowane knedle układaj na podsypanym mąką talerze lub stolnicy.
- Knedle wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Zamieszaj je delikatnie łyżką cedzakową, żeby nie przywarły do dna garnka. Gotuj przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie wyciągnij je łyżką cedzakową.
- Przygotuj bułkę tartą. Na patelni rozpuść masło. Dodaj bułkę tartą i podsmaż przez około 2 minuty do momentu, kiedy bułka nabierze złotego koloru.
- Gotowe knedle podaj z przysmażoną bułką tartą i gęstą kwaśną śmietaną.
- Smacznego!
Przybliżone
wartości odżywcze
Porcja (zakładając 3 porcje):
- 588 kcal
- Węglowodany: 103 g
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 12 g
- Błonnik: 5 g
Komentarze
Prześlij komentarz