Dzisiaj zapraszam na jeden z klasyków polskiej kuchni, czyli leniwe pierogi z bułką tartą.
Są bardzo łatwe w
przygotowaniu, a dzięki twarogowi stanowią zaskakująco wartościowy posiłek.
Jednak ich główną zaletą jest to, że są po prostu przepyszne.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Kluski
- 3 łyżki (40 g) masła
- 1 szklanka (130 g) mąki + ok 50 g do podsypania
- 2 kostki (500 g) twarogu
- 3 jajka
- Szczypta soli
Bułka tarta
- 3 łyżki (40 g) masła
- 2 łyżki (30 g) bułki tartej
- 2 łyżki (30 g) cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie leniwych pierogów rozpocznij od zmielenia twarogu na średnim sicie. Warto zrobić to samemu!
- Kiedy ser jest odpowiednio przemielony, dodaj trzy żółtka oraz miękkie masło. Składniki wymieszaj dokładnie ze sobą do całkowitego połączenia.
- Następnie do twarogu przesiej mąkę pszenną oraz sól i dokładnie wymieszaj. Uzyskasz w ten sposób bardzo gęstą masę serową, którą należy rozluźnić i przede wszystkim napowietrzyć.
- W tym celu wykorzystaj białka jajek. Ubij je mikserem na sztywną pianę.
- Białko przełóż w kilku partiach do masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając.
- Podsyp mąką blat, wyłóż na niego część ciasta i delikatnie oprósz je mąką od góry. Z ciasta uformuj długi wałek i podziel ciasto na równej wielkości kluseczki. Gotowe kluski ułóż na podsypanym mąką talerzu.
- Gotowe kluski ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Pierogi gotuj przez dwie minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnie wody. Kluseczki możesz gotować w kilku partiach, żeby w garnku nie było zbyt tłoczno.
- Przygotuj okrasę. Na patelni rozpuść masło; dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj. Po rozpuszczeniu się cukru dodaj bułkę tartą i podsmażaj ją przez około 2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodajemy do niej odrobinę cynamonu.
- Dodaj pierogi i podsmażaj je przez minutę, stale mieszając, żeby pokryć je całkowicie bułką tartą i masłem. Dzięki temu utworzy się na ich powierzchni chrupiąca i aromatyczna skórka, a sam środek klusek pozostanie miękki.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja pierogów z
bułką tartą (zakładając 4 porcje)
- 586 kcal
- Węglowodany: 63 g
- Tłuszcze: 24 g
- Białko: 30 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz