Leniwe pierogi z bułką tartą

 Dzisiaj zapraszam na jeden z klasyków polskiej kuchni, czyli leniwe pierogi z bułką tartą. 


Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a dzięki twarogowi stanowią zaskakująco wartościowy posiłek. Jednak ich główną zaletą jest to, że są po prostu przepyszne.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.

 


Lista składników

Kluski
  • 3 łyżki (40 g) masła
  • 1 szklanka (130 g) mąki + ok 50 g do podsypania
  • 2 kostki (500 g) twarogu
  • 3 jajka
  • Szczypta soli

Bułka tarta

  • 3 łyżki (40 g) masła
  • 2 łyżki (30 g) bułki tartej
  • 2 łyżki (30 g) cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie leniwych pierogów rozpocznij od zmielenia twarogu na średnim sicie. Warto zrobić to samemu!
  2. Kiedy ser jest odpowiednio przemielony, dodaj trzy żółtka oraz miękkie masło. Składniki wymieszaj dokładnie ze sobą do całkowitego połączenia.
  3. Następnie do twarogu przesiej mąkę pszenną oraz sól i dokładnie wymieszaj. Uzyskasz w ten sposób bardzo gęstą masę serową, którą należy rozluźnić i przede wszystkim napowietrzyć.
  4. W tym celu wykorzystaj białka jajek. Ubij je mikserem na sztywną pianę.
  5. Białko przełóż w kilku partiach do masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając.
  6. Podsyp mąką blat, wyłóż na niego część ciasta i delikatnie oprósz je mąką od góry. Z ciasta uformuj długi wałek i podziel ciasto na równej wielkości kluseczki. Gotowe kluski ułóż na podsypanym mąką talerzu.
  7. Gotowe kluski ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Pierogi gotuj przez dwie minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnie wody. Kluseczki możesz gotować w kilku partiach, żeby w garnku nie było zbyt tłoczno.
  8. Przygotuj okrasę. Na patelni rozpuść masło; dodaj do niego cukier i dokładnie wymieszaj. Po rozpuszczeniu się cukru dodaj bułkę tartą i podsmażaj ją przez około 2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodajemy do niej odrobinę cynamonu.
  9. Dodaj pierogi i podsmażaj je przez minutę, stale mieszając, żeby pokryć je całkowicie bułką tartą i masłem. Dzięki temu utworzy się na ich powierzchni chrupiąca i aromatyczna skórka, a sam środek klusek pozostanie miękki.
  10. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja pierogów z bułką tartą (zakładając 4 porcje)
  • 586 kcal
  • Węglowodany: 63 g 
  • Tłuszcze: 24 g
  • Białko: 30 g
  • Błonnik: 0 g

 


Komentarze