Zapraszam na przepis na pieczone nuggetsy z kurczaka.
Skórka tak przygotowanych nuggetsów jest chrupiąca i doprawiona, a mięso tak soczyste, że rozpływa się w ustach. Na dodatek nie ma w nich ani trochę zbędnego tłuszczu. Świetnie sprawdzą się czy to jako przekąska, czy podstawa ciekawego, wakacyjnego obiadu.
Lista składników
- 2 piersi z kurczaka (350 g)
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0.5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0.5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Oczyszczonego kurczaka pokrój w sporej wielkości kawałki. Postaraj się, żeby były równe.
- Przygotuj panierkę. Roztrzep jajko w głębokim talerzu. Do bułki tartej dodaj sól, paprykę, oregano, cayenne oraz czosnek, a także świeżo starty parmezan.
- Każdy kawałek kurczaka obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i natłuść. Ułóż na niej gotowe do pieczenia nuggetsy. Pomaluj je oliwą.
- Piecz w temperaturze 200oC z termoobiegiem przez 20 minut.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 2
porcje)
- 485 kcal
- Węglowodany: 20 g
- Tłuszcze: 22 g
- Białko: 65 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz