Pieczone nuggetsy z kurczaka

 Zapraszam na przepis na pieczone nuggetsy z kurczaka.

 

Skórka tak przygotowanych nuggetsów jest chrupiąca i doprawiona, a mięso tak soczyste, że rozpływa się w ustach. Na dodatek nie ma w nich ani trochę zbędnego tłuszczu. Świetnie sprawdzą się czy to jako przekąska, czy podstawa ciekawego, wakacyjnego obiadu.

Lista składników

  • 2 piersi z kurczaka (350 g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0.5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0.5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Oczyszczonego kurczaka pokrój w sporej wielkości kawałki. Postaraj się, żeby były równe.
  2. Przygotuj panierkę. Roztrzep jajko w głębokim talerzu. Do bułki tartej dodaj sól, paprykę, oregano, cayenne oraz czosnek, a także świeżo starty parmezan.
  3. Każdy kawałek kurczaka obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i natłuść. Ułóż na niej gotowe do pieczenia nuggetsy. Pomaluj je oliwą.
  5. Piecz w temperaturze 200oC z termoobiegiem przez 20 minut.
  6. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 2 porcje)
  • 485 kcal
  • Węglowodany: 20 g 
  • Tłuszcze: 22 g
  • Białko: 65 g
  • Błonnik: 1 g

 


Komentarze