Pieczony, włoski sernik z ricotty na kruchym spodzie

 

Zapraszam na pieczony włoski sernik na kruchym spodzie, przyrządzony na bazie ricotty.



Sernik jest aromatyczny, przyprawiony skórkami cytryny i pomarańczy oraz cynamonem. Delikatną konsystencję nadzienia przełamuje dodatek siekanej czekolady i kandyzowanej skorki pomarańczy, a smak ciasta wzmocniony jest odrobiną rumu. Wszystko to zostało zapieczone razem na kruchym spodzie.

Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
 

 

Lista składników

Baza:

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 0.5 szklanki (110 g) cukru 
  • 8 łyżek (120 g) masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • Szczypta soli

 

Masa serowa:

  • 500 g sera ricotta
  • 350 g sera śmietankowego z wiaderka lub twarogu pełnotłustego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka (190 g) cukru
  • 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Skórka z jednej cytryny
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 60 ml rumu
  • 1 łyżka (20 g) kandyzowanej skórki pomarańczy
  • Pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto kruche. Do miski z mąką dodaj cukier, szczyptę soli i zimne masło. Całość zarabiaj ze sobą nożem lub siekaczem cukierniczym, do uzyskania grudek wielkości ziarnka grochu. Jajko wymieszaj z łyżką mleka i dodaj do mąki.
  2. Zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Na początku w misce, przez minutę, następnie na blacie do momentu uformowania kuli z ciasta. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
  3. Kiedy ciasto się chłodzi, posiekaj czekoladę.
  4. Po godzinie rozwałkuj schłodzone ciasto w duży płat o grubości 2.5 milimetra i wyklej nim dobrze natłuszczoną tortownicę o średnicy 20 cm. Ciasto w blaszce włóż ponownie do lodówki.
  5. Do miski wbij 4 jajka i rozkłóć je na gładki płyn. Posmaruj odrobiną jajka spód i brzegi ciasta, dzięki temu nadzienie nie będzie wnikać w kruchy spód. Blaszkę ponownie wstaw do lodówki.
  6. Do jajek dodaj cukier i mąkę, ubij na puszystą masę. Partiami dodaj ricottę i twaróg, za każdym razem miksuj masę do połączenia wszystkich składników. 
  7. Przypraw masę serową. W tym celu dodaj do niej startą skórkę cytryny, startą skórkę pomarańczy, cynamon i rum. Wymieszaj masę na niskich obrotach.
  8. Dodaj do nadzienia połowę siekanej czekolady i połowę kandyzowanej skórki pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
  9. Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją partiami do masy serowej.
  10. Na spód ciasta wyłóż resztę czekolady i kandyzowanej skórki. Przelej masę serową do blaszki i wyrównaj wierzch.
  11. Ciasto piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 70 – 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na około godzinę. Po godzinie wyciągnij sernik z piekarnika i całkowicie wystudź.
  12. Wystudzony sernik wyciągnij z blaszki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
  13. Następnego dnia posyp obficie cukrem pudrem
  14.  Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 16 porcji)
  • 337 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 16 g
  • Białko: 10 g
  • Błonnik: 0 g 

Komentarze