Zapraszam na pieczony włoski sernik na kruchym spodzie, przyrządzony na bazie ricotty.
Sernik jest aromatyczny, przyprawiony skórkami cytryny i pomarańczy oraz cynamonem. Delikatną konsystencję nadzienia przełamuje dodatek siekanej czekolady i kandyzowanej skorki pomarańczy, a smak ciasta wzmocniony jest odrobiną rumu. Wszystko to zostało zapieczone razem na kruchym spodzie.
Lista składników, sposób przygotowania i przybliżone
wartości odżywcze znajdują się pod filmem.
Lista składników
Baza:
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 0.5 szklanki (110 g) cukru
- 8 łyżek (120 g) masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- Szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g sera ricotta
- 350 g sera śmietankowego z wiaderka lub twarogu pełnotłustego
- 4 jajka
- 1 szklanka (190 g) cukru
- 1/3 szklanki (40 g) mąki pszennej
- Skórka z jednej pomarańczy
- Skórka z jednej cytryny
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 60 ml rumu
- 1 łyżka (20 g) kandyzowanej skórki pomarańczy
- Pół tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciasto kruche. Do miski z mąką dodaj cukier, szczyptę soli i zimne masło. Całość zarabiaj ze sobą nożem lub siekaczem cukierniczym, do uzyskania grudek wielkości ziarnka grochu. Jajko wymieszaj z łyżką mleka i dodaj do mąki.
- Zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Na początku w misce, przez minutę, następnie na blacie do momentu uformowania kuli z ciasta. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
- Kiedy ciasto się chłodzi, posiekaj czekoladę.
- Po godzinie rozwałkuj schłodzone ciasto w duży płat o grubości 2.5 milimetra i wyklej nim dobrze natłuszczoną tortownicę o średnicy 20 cm. Ciasto w blaszce włóż ponownie do lodówki.
- Do miski wbij 4 jajka i rozkłóć je na gładki płyn. Posmaruj odrobiną jajka spód i brzegi ciasta, dzięki temu nadzienie nie będzie wnikać w kruchy spód. Blaszkę ponownie wstaw do lodówki.
- Do jajek dodaj cukier i mąkę, ubij na puszystą masę. Partiami dodaj ricottę i twaróg, za każdym razem miksuj masę do połączenia wszystkich składników.
- Przypraw masę serową. W tym celu dodaj do niej startą skórkę cytryny, startą skórkę pomarańczy, cynamon i rum. Wymieszaj masę na niskich obrotach.
- Dodaj do nadzienia połowę siekanej czekolady i połowę kandyzowanej skórki pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
- Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją partiami do masy serowej.
- Na spód ciasta wyłóż resztę czekolady i kandyzowanej skórki. Przelej masę serową do blaszki i wyrównaj wierzch.
- Ciasto piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 70 – 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na około godzinę. Po godzinie wyciągnij sernik z piekarnika i całkowicie wystudź.
- Wystudzony sernik wyciągnij z blaszki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia posyp obficie cukrem pudrem
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 16
porcji)
- 337 kcal
- Węglowodany: 36 g
- Tłuszcze: 16 g
- Białko: 10 g
- Błonnik: 0 g
Komentarze
Prześlij komentarz