Zapraszam na wytrawne mini-tarty z fetą, szpinakiem i jajkiem.
Ciasto jest chrupiące, a szpinak kremowy, z wyczuwalną nutką gałki muszkatołowej. Do tego dochodzi wyraźny smak fety i wypieczone jajko. Do przepisu świetnie nadaje szpinak mrożony, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć świeżego – wystarczy go tylko zblanszować.
Lista składników
- 250 g mrożonego szpinaku
- 125 g sera feta
- 2 łyżki (70 g) sera mascarpone
- 5 płatów (120 g) ciasta filo
- 100 g masła
- 4 jajka
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Odpowiednio wcześniej rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody i drobno pokrój. Przełóż szpinak do miski i dodaj do niego dwie spore łyżki serka mascarpone oraz pokrojoną w drobną kostkę fetę. Następnie dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Przygotuj spód tart z ciasta filo. Umieść płat filo na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i obficie nasmaruj go rozpuszczonym masłem. Następnie ułóż kolejny płat i ponownie posmaruj ciasto masłem. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
- Podziel płaty na cztery równe części.
- Wyłóż farsz ma środek każdej tarty, pozostawiając około dwucentymetrowy pas czystego ciasta na brzegach.
- Brzegi ciasta obficie nasmaruj rozpuszczonym masłem. Zagnieć brzegi do środka tak, żeby wokół szpinaku powstała ścianka ciasta wysokości około dwóch centymetrów.
- Kiedy tarty są uformowane, zrób zagłębiania w szpinaku.
- Podpiecz tarty w piekarniku rozgrzanym do 200oC w funkcji góra dół przed około 8 minut.
- Po tym czasie wyciągnij tarty z piekarnika; w zagłębienia wbij jajka.
- Włóż tarty ponownie do piekarnika na około 8 – 10 minut – do momentu, aż jajka będą ścięte. By uzyskać płynne żółtko, możesz je wyjąć po około 7 -8 minutach.
- Po wyjęciu tarty odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia, po czym dopraw je do smaku solą i pieprzem.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 4
porcje)
- 528 kcal
- Węglowodany: 21 g
- Tłuszcze: 42 g
- Białko: 18 g
- Błonnik: 2 g
Komentarze
Prześlij komentarz