Tarty śniadaniowe z fetą, szpinakiem i jajkiem


Zapraszam na wytrawne mini-tarty z fetą, szpinakiem i jajkiem.


Ciasto jest chrupiące, a szpinak kremowy, z wyczuwalną nutką gałki muszkatołowej. Do tego dochodzi wyraźny smak fety i wypieczone jajko. Do przepisu świetnie nadaje szpinak mrożony, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć świeżego – wystarczy go tylko zblanszować.

Lista składników
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 125 g sera feta
  • 2 łyżki (70 g) sera mascarpone
  • 5 płatów (120 g) ciasta filo
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Odpowiednio wcześniej rozmrożony szpinak odciśnij z nadmiaru wody i drobno pokrój. Przełóż szpinak do miski i dodaj do niego dwie spore łyżki serka mascarpone oraz pokrojoną w drobną kostkę fetę. Następnie dodaj pół łyżeczki gałki muszkatołowej i wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotuj spód tart z ciasta filo. Umieść płat filo na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i obficie nasmaruj go rozpuszczonym masłem. Następnie ułóż kolejny płat i ponownie posmaruj ciasto masłem. Powtarzaj do wykorzystania całego ciasta.
  3. Podziel płaty na cztery równe części.
  4. Wyłóż farsz ma środek każdej tarty, pozostawiając około dwucentymetrowy pas czystego ciasta na brzegach.
  5. Brzegi ciasta obficie nasmaruj rozpuszczonym masłem. Zagnieć brzegi do środka tak, żeby wokół szpinaku powstała ścianka ciasta wysokości około dwóch centymetrów.
  6. Kiedy tarty są uformowane, zrób zagłębiania w szpinaku.
  7. Podpiecz tarty w piekarniku rozgrzanym do 200oC w funkcji góra dół przed około 8 minut.
  8. Po tym czasie wyciągnij tarty z piekarnika; w zagłębienia wbij jajka.
  9. Włóż tarty ponownie do piekarnika na około 8 – 10 minut – do momentu, aż jajka będą ścięte. By uzyskać płynne żółtko, możesz je wyjąć po około 7 -8 minutach.
  10. Po wyjęciu tarty odstaw na 5 minut do lekkiego przestygnięcia, po czym dopraw je do smaku solą i pieprzem.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 4 porcje)
  • 528 kcal
  • Węglowodany: 21 g 
  • Tłuszcze: 42 g
  • Białko: 18 g
  • Błonnik: 2 g



Komentarze