Zapraszam na zaplatane, drożdżowe bułeczki z czekoladą.
Bułeczki są słodkie i puszyste. Do ich przygotowania można użyć ulubionego kremu – ja używam Nutelli. Chociaż zaplatanie bułeczek wymaga odrobiny cierpliwości, jest to prostsze niż może się wydawać, a końcowy efekt jest tego wart!
Lista składników
- 2 szklanki (300 g) mąki chlebowej + trochę do podsypania
- 190 ml zimnej wody
- ¾ małego słoika (150 g) Nutelli
- 2 łyżki (30 g) cukru
- 2 łyżki (30 g) masła
- 2 łyżki (30 g) orzechów laskowych
- 1.5 łyżki (20 g) mleka w proszku
- 0.5 łyżeczki suchych drożdży
- 0.5 łyżeczki soli
- Mleko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
- Jeśli istnieje taka potrzeba, rozpocznij od uprażenia orzechów laskowych. Orzechy ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i rozprowadź je po całej powierzchni tak, żeby leżały w miarę luźno. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekaj przez 8 – 10 minut. Po tym czasie przełóż je na czysty ręcznik kuchenny i zetrzyj z nich podpieczoną skórkę. Oczyszczone orzechy odłóż do całkowitego ostygnięcia, a następnie zmiel je lub pokrój drobno nożem.
- Przygotuj ciasto drożdżowe. Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, drożdże, odrobinę soli oraz mleko w proszku. Całość podlej mniej więcej połową przygotowanej wcześniej zimnej wody i wstępnie wymieszaj szpatułką. Ciasto wyrabiaj mikserem na wolnych obrotach, stopniowo dodając resztę wody.
- Kiedy składniki się połączą, dodaj do ciasta masło w temperaturze pokojowej i wyrabiaj przez kilka minut.
- Wyłóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk i blatu oraz stanie się elastyczne.
- Przełóż ciasto do naoliwionej miski i kilka razy obróć, żeby pokryć powierzchnię oliwą. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 2 godziny lub do momentu, kiedy podwoi swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta wybij powietrze i przełóż je na podsypany mąką blat. Rozgnieć ciasto w taki sposób, żeby pozbyć się reszty pęcherzyków powietrza; następnie wałkuj ciasto do momentu, aż uzyskasz płat o wielkości około 30 x 50 cm.
- Po uzyskaniu pożądanego kształtu posmaruj ciasto cienką warstwą Nutelli lub innego słodkiego kremu z dużą zawartością tłuszczu. Następnie posyp ciasto zmielonymi wcześniej orzechami laskowymi.
- Ciasto złóż dwukrotnie: najpierw około 1/3 ciasta załóż powoli do środka, delikatnie naciągając ciasto, jeśli jest taka potrzeba. Wyrównaj boki ciasta i tak samo załóż pozostałą część z widoczną Nutellą. Na końcu delikatnie zamknij łączenia.
- Po uzyskanym płacie przejedź delikatnie wałkiem, żeby scalić ze sobą warstwy, i ponownie wyrównaj boki.
- Tak przygotowane ciasto podziel na 12 równych pasków. Każdy tak powstały pasek natnij dwukrotnie ostrym nożem na prawie całej długości, pozostawiając około 1.5 cm z jednej strony. Będzie to miejsce łączenia.
- Tak nacięte ciasto zapleć w prosty warkocz. Następnie połącz ze sobą nacięte pasy, delikatnie zawiń całość wokół palca i połącz ze sobą końce. Powtórz czynność dla wszystkich bułeczek.
- Tak przygotowane bułeczki ułóż w blaszce do babeczek i odstaw pod przykryciem na godzinę lub do momentu, kiedy podwoją swoją objętość.
- Po upływie tego czasu posmaruj bułeczki mlekiem i posyp je z wierzchu siekanymi orzechami.
- Tak przygotowane bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC z termoobiegiem, lub 200oC w funkcji góra dół, przez około 16 – 18 minut – do momentu, kiedy góra bułeczek pięknie się zarumieni.
- Gotowe bułki odstaw na 5 minut w blaszce, po czym przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 12
porcji):
- 208 kcal
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcze: 8 g
- Białko: 5 g
- Błonnik: 1 g
Komentarze
Prześlij komentarz