Zapraszam na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami.
Ciasto jest puszyste i wymaga minimalnego nakładu pracy. Przepis dostałem od swojej wspaniałej Teściowej (dziękuję Mamo! 😊). Do jego przygotowania użyłem brzoskwiń, ale świetnie sprawdzą się również truskawki, maliny czy śliwki. Całość udekorowana jest przyjemnie chrupiącą kruszonką i lukrem przygotowanym na bazie soku z limonki. Wszystko to tworzy wspaniałą kompozycję smaków! Zapraszam!
Lista składników
Ciasto
- 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
- 7 g drożdży instant lub 25g świeżych
- 50 g masła
- 4 łyżki (40 g) cukru
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- Skórka z jednej cytryny
- 200 g brzoskwiń
Kruszonka
- 4 łyżki (50 g) mąki
- 25 g masła
- 2 łyżki (25 g) cukru pudru
Lukier
- 2 łyżki soki z limonki
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść w mleku. Podgrzewaj tylko tak długo, aż tłuszcz się rozpuści. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Dodaj cukier do jajek i mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści.
- Przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże i jajka połączone z cukrem. Zacznij wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
- Stopniowo dodawaj mleko połączone z masłem, za każdym razem mieszaj ciasto do momentu kiedy wchłonie cały płyn.
- Dodaj startą skórkę cytryny i wyrabiaj mikserem przez około 5 minut. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny, do momentu kiedy ciasto potroi swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj owoce. Usuń z nich pestki i w zależności od wielkości pokrój w ćwiartki lub ósemki.
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i wcieraj je w mąkę końcami palców. Rób to do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto i równo rozprowadź. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone owoce. Posyp górę ciasta kruszonką. Ponownie odstaw ciasto pod przykryciem na 25 minut.
- Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez 25 – 30 minut. Gotowe ciasto wystudź całkowicie.
- Połącz cukier puder z sokiem z limonki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody.
- Udekoruj ciasto lukrem i gotowe.
- Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
Porcja (zakładając 12 porcji)
- 203 kcal
- Węglowodany: 31 g
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 4 g
- Błonnik: 0 g
Witam jak nie ma owoców świeżych to mrożone maga być, lub z kompotu?
OdpowiedzUsuń