Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

 Zapraszam na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami.


 

Ciasto jest puszyste i wymaga minimalnego nakładu pracy. Przepis dostałem od swojej wspaniałej Teściowej (dziękuję Mamo! 😊). Do jego przygotowania użyłem brzoskwiń, ale świetnie sprawdzą się również truskawki, maliny czy śliwki. Całość udekorowana jest przyjemnie chrupiącą kruszonką i lukrem przygotowanym na bazie soku z limonki. Wszystko to tworzy wspaniałą kompozycję smaków! Zapraszam!

Lista składników

Ciasto
  • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant lub 25g świeżych
  • 50 g masła
  • 4 łyżki (40 g) cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • Skórka z jednej cytryny
  • 200 g brzoskwiń

Kruszonka

  • 4 łyżki (50 g) mąki
  • 25 g masła
  • 2 łyżki (25 g) cukru pudru

Lukier

  • 2 łyżki soki z limonki
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Masło rozpuść w mleku. Podgrzewaj tylko tak długo, aż tłuszcz się rozpuści. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
  2. Dodaj cukier do jajek i mieszaj tak długo, aż cukier się rozpuści.
  3. Przesiej mąkę. Dodaj do niej drożdże i jajka połączone z cukrem. Zacznij wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
  4. Stopniowo dodawaj mleko połączone z masłem, za każdym razem mieszaj ciasto do momentu kiedy wchłonie cały płyn.
  5. Dodaj startą skórkę cytryny i wyrabiaj mikserem przez około 5 minut. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny, do momentu kiedy ciasto potroi swoją objętość.
  6. W tym czasie przygotuj owoce. Usuń z nich pestki i w zależności od wielkości pokrój w ćwiartki lub ósemki.
  7. Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i wcieraj je w mąkę końcami palców. Rób to do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  8. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto i równo rozprowadź. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone owoce. Posyp górę ciasta kruszonką. Ponownie odstaw ciasto pod przykryciem na 25 minut.
  9. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół, na środkowej półce, przez 25 – 30 minut. Gotowe ciasto wystudź całkowicie.
  10. Połącz cukier puder z sokiem z limonki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody.
  11. Udekoruj ciasto lukrem i gotowe.
  12. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 12 porcji)

  • 203 kcal
  • Węglowodany: 31 g 
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 4 g
  • Błonnik: 0 g



Komentarze

  1. Witam jak nie ma owoców świeżych to mrożone maga być, lub z kompotu?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz