Ciasto marchewkowe z kremem twarogowym

 

Zapraszam na przepis na ciasto marchewkowe z kremem na bazie sera śmietankowego.


 

To świetny pomysł na klasyczne, jesienne ciasto. Marchewki nadają mu nie tylko pięknego wyglądu, ale też sprawiają, że jest przyjemnie wilgotne. Przybranie na bazie serka jest słodkie i kremowe, a całości dopełniają orzechy włoskie. Serdecznie polecam!   

Lista składników

Ciasto:

  • 2 szklanki (245 g) mąki pszennej
  • 1.5 szklanki (150 g) cukru białego
  • 0.5 szklanki (80 g) cukru brązowego
  • 3 jajka rozmiar L
  • Jedna duża marchewka (około 230 g)
  • 70 g orzechów włoskich
  • 225 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½  łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:

  • 120 g cukru pudru
  • 90 g miękkiego masła
  • 300 g sera śmietankowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki dokładnie umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy drobno posiekaj.
  2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Produkty suche wymieszaj rózgą.
  3. Do osobnej miski dodaj jajka, cukier biały, cukier brązowy, ekstrakt waniliowy i olej. Ubij mikserem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodaj produkty suche, najlepiej po jednej łyżce, za każdym razem mieszając masę do całkowitego połączenia.
  4. Dodaj do ciasta marchew i orzechy, wymieszaj delikatnie sylikonową szpatułką.
  5. Ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm.
  6. Piecz ciasto przez około 50 – 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC w funkcji góra dół, do suchego patyczka.
  7. Upieczone ciasto studź w blaszce przez około 15, następnie wystudź całkowicie na kratce.
  8. Przygotuj krem. Do miski dodaj masło i utrzyj mikserem na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawaj cukier puder, najlepiej po jednej łyżce. Za każdym razem mieszaj krem do całkowitego połączenia.
  9. Po dodaniu całego cukru dodaj w dwóch porcjach zimny ser. Wymieszaj krem na gładką masę. Przechowuj w lodówce do momentu ostygnięcia ciasta.
  10. Wystudzone ciasto przetnij na pół, najlepiej nożem do chleba. Na śpód ciasta wyłóż 1/3 kremu i rozprowadź po całej powierzchni równą warstwą. Na kremie ułóż drugą połowę ciasta. 1/3 kremu równo rozprowadź po wierzchu ciasta. Pozostałą częścią kremu posmaruj boki ciasta. Przyozdób ciasto orzechami wedle własnego uznania.
  11. Smacznego!

Przybliżone wartości odżywcze

Porcja (zakładając 16 kawałków):

  • 384 kcal
  • Węglowodany: 36 g 
  • Tłuszcze: 25 g
  • Białko: 6 g
  • Błonnik: 1 g

 


Komentarze